lab501.ro

Interviu – Alexander Belenkiy, Vicepresedinte si General Manager AMD pentru Europa de Est

Scris de: , in categoria: Editorial, in 3 April, 2013.

Zilele trecute am avut placerea de a ne intalni cu Alexander Belenkiy, Vicepresedinte si General Manager AMD pentru Europa de Est, in vederea acestui interviu. Astfel am avut posibilitatea sa aflam mai multe despre strategia AMD atat pe piata dispozitivelor mobile cat si pe piata desktop. Mai mult, am aflat cu ce se diferentiaza piata din Romania fata de alte piete din Europa precum si planurile de viitor AMD si care sunt schimbarile la care ne putem astepta in decurs de 3 ani.

DPP_0007

lab501: Piata de telefonie mobila este cu siguranta un motiv de ingrijorare pentru cele mai multe companii de IT & C in ultimii ani și AMD este evident printre acestea. Pana acum am vazut chipseturi pentru tablete lansate de AMD, precum si o atentie pentru dispozitive subtiri si usoare. Aveti de gand sa dezvoltati un chipset pentru smartphone-uri? Daca da, cand ne putem astepta sa-l vedem pe piata?

Alexander Belenkiy: E clar ca piata se schimba iar mobilitatea este unul din punctele cheie, pe care majoritatea producatorilor se concentreaza. AMD  are in spate experienta atat pe partea de CPU cat si pe partea de GPU, iar combinandu-le puterea putem obtine un ansamblu foarte puternic. Momentan ne concentram pe formatele clasice deja prezente pe piata, desktop si notebook, dar pana la sfarsitul anului vom lansa alte cateva produse destinate tabletelor si produselor hibride.

Strategia companiei nu prevede, cel putin in viitorul apropiat, intrarea AMD pe piata chipset-urilor pentru smartphone-uri. O piata care are mult potential si asupra careia am inceput sa ne axam o reprezinta piata solutiilor semi-custom, un mare castig pentru AMD reprezentand decizia Sony de a incorpora produsele noastre in consola PlayStation 4.

lab501De-a lungul anilor, am vazut grafice care ne arata ca piata de PC-uri desktop este in crestere, chiar daca ritmul s-a atenuat in ultimii ani. Credeti ca desktop-urile se indreapta spre un design System-On-a-Chip sau vom avea in continuare procesoare deblocate si placi de baza / memorie ca si componente distincte?

Alexander Belenkiy: Atunci cand piata desktop a inceput sa nu mai creasca, foarte multi jucatori in piata au inceput sa se ingrijoreze cu privinta la viitorul acesteia. Totusi, de ceva timp piata desktop se mentine la un nivel constant reprezentand pentru noi o investitie sigura, nefiind atat de volatila. Nu cred ca arhitectura System-On-a-Chip este potrivita pentru un system desktop, aceasta este mai degraba destinata platformelor mobile fiind perfecta pentru laptop-uri ultraportabile dar si pentru tablete sau hibride.

In ultimul timp am observat o crestere de vanzari a desktop-urilor performante ceea ce noi o atribuim continutului multimedia care se afla in cantitate din ce in ce mai mare in casele oamenilor. Acesta trebuie stocat, convertit si editat pe sisteme performante pentru a putea fi vizionat apoi pe tablete sau smartphone. Asadar piata desktop este inca vie si toata lumea ar trebui sa o trateze ca o investitie sigura.

lab501Conceptul de notebook-uri Thin & Light al AMD este foarte interesant, dar nu are parte de aceeasi atentie ca si Ultrabook-ul de la Intel. Puteti sa explicati asta? De asemenea, credeți ca recent lansatul Richland va face conceptul de Thin & Light sa devina mai popular?

Alexander Belenkiy: In momentul de fata piata notebook-urilor se indreapta catre formate din ce in ce mai subtiri si usoare si nu conteaza atat de mult cum se numeste, pentru ca noi nu folosim nici un trademark specific ca in cazul Intel. Noi credem ca trebuie sa oferim nivelul potrivit de mobilitate la nivelele de pret la care cumparatorii isi pot permite sa achizitioneze acel produs. O data cu APU-ul Richland pe care l-am anuntat acum cateva saptamani, vom incepe sa livram varianta BGA destinata acestor device-uri Thin and Light.

Trimestrul urmator ar trebui sa vedeti aceste produse lansate pe piata de la diversi parteneri, care vor avea grosimi intre 20mm si 25mm dar vor avea preturi extreme de competitive. Acesta este un factor important mai ales pentru tarile din Europa de Est care vor sa aiba un notebook puternic si usor dar nu sunt pregatiti sa plateasca atat de mult in plus fata de un notebook normal.

lab501NVIDIA GTX Titan a surprins pe toata lumea cu performanta dar, de asemenea, si cu pretul. Avand in vedere ca, in ultimii ani, nava amiral cu un singur GPU a avut intotdeauna un pret de 500-600 $, ce ne spune eticheta de pret de 999 $? Ne putem astepta la un raspuns de la AMD? In cazul în care acest lucru va veni va purta acelasi pret “premium”?

Alexander Belenkiy: Avem vanzari foarte bune inregistrate de actualul nostru varf de gama, Radeon HD 7970 GHz Edition. Desi am vazut lansarea Geforce GTX Titan a lui NVIDIA, noi nu ne vom schimba strategia de piata si vom continua sa oferim placi grafice la diferite nivele de pret dar pe care cumparatorii chiar si le pot permite. Pot spune ca AMD nu a fost niciodata atat de puternica pe piata placilor video asa cum este acum, reusind sa castigam la raportul pret / performanta. Tocmai din acest motiv nu planuim sa introducem vreun produs care sa concureze cu Geforce GTX Titan.

Mai e un aspect care trebuie luat in calcul, faptul ca echipa noastra de ingineri lucreaza de ceva timp la optimizarea si eliminarea erorilor din driver pentru a oferi o mai buna experienta utilizatorului. Mai mult, lucrand cu doi dintre principalii jucatori pe piata consolelor (Nintendo si Sony) dezvoltatorii de jocuri au inceput sa acorde mai multa atentie optimizarii motoarelor grafice pentru capabilitatile GPU-urilor AMD. Utilizatorii desktop vor avea de asemenea de castigat pentru ca portarile jocurilor de pe Playstation 4, vor rula foarte bine pe GPU-urile AMD Radeon.

lab501Cum vedeti piata romaneasca in comparatie cu alte piete din Europa? Ma refer atat la vanzari cat si la mentalitatea clientilor.

Alexander Belenkiy: Piata din Romania este inca o piata in crestere, similara dar totodata diferita fata de celelalte tari din Europa. Spre deosebire de alte tari, cumparatorii de aici isi pot permite ceva mai putin asadar incearca sa faca o alegere cat mai inteligenta si sa obtina cat mai mult pentru banii pe care ii platesc. Mi-as dori ca si cumparatorii din alte tari din Europa sa fie mai documentati pentru ca am intalnit des cazuri in care au cumparat notebook-uri scumpe dar cu procesoare entry-level. In Romania nici nu poti gasi in magazine notebook-uri cu procesoare entry-level (AMD E1 de exemplu)  cu HDD de 1TB sau 8GB memorie RAM, tocmai pentru ca lumea nu le cauta si asa este si normal. In opinia mea o configuratie trebuie sa fie echilibrata si asta incurajam si cumparatorii sa caute.

lab501Ce putem astepta de la AMD in, sa zicem, 3-5 ani? Cum vedeti piata atunci?

Alexander Belenkiy: Ceea ce vedem noi este ca design-ul devine mai mult vertical decat orizontal, iar partenerii OEM au devenit din ce in ce mai interesati de design-ul siliciului. Asta ne-a impins sa abordam o strategie noua, ambidextra, in consecinta toate design-urile noastre sunt modulare permitandu-ne astfel sa facem foarte usor design-uri custom. Practic acum avem partea de CPU, partea de GPU (care impreuna reprezinta un APU) si HSA (Heterogeneous System Arhitecture) care reprezinta liantul dintre cele doua.

In timp acest HSA va juca un rol din ce in ce mai important, putand sa adaugam prin intermediul lui componente 3rd party cum ar fi un chip de securitate / criptare hardware. De aceea credem ca in 3 ani piata va fi mult mai diversa cu mai multe form-factor, iar cu siguranta vom avea device-uri specializate pentru nevoi specifice, datorita customizarii din ce in ce mai puternice a pastilei de siliciu.

lab501: Va multumim pentru timpul acordat!

Comentarii

Un comentariu la: Interviu – Alexander Belenkiy, Vicepresedinte si General Manager AMD pentru Europa de Est

  1. Kymen a scris pe:

    Imi pare bine ca AMD nu se preda ca altfel ne inghitea Intel pe toti fara drept de apel.
    Obs.: Ar trebui sa “personalizam” in loc sa “customizam”. Limba romana e foarte frumoasa si nu merita “customizari”.
    Succes in continuare Lab501.

Lasa-ne un comentariu: