lab501.ro

RIM anunta BlackBerry 10 OS

Scris de: , in categoria: Stiri, in 2 May, 2012.

De 1 mai, in timp ce toata planeta sarbatorea ziua internationala a muncii, RIM a anuntat in cadrul evenimentului BlackBerry World noul sistem de operare BB 10. Cu o saptamana in urma au circulat cateva zvonuri referitoare la noul sistem de operare BlackBerry si chiar au aparut cateva imagini cu presupuse noi device-uri ce ar putea fi lansate spre sfarsitul anului insa abia acum avem confirmarea oficiala.

RIM continua sa imbunatateasca implementarea si conceptele din spatele interfetei din sistemul de operare BlackBerry folosit pe tableta Playbook. Am avut ocazia sa testez tableta iar sistemul de operare chiar si atunci – octombrie 2011 – mi s-a parut ca a reusit sa implementeze mult mai firesc o interfata bazata pe gesturi si miscari pe un display multi-touch.

BlackBerry 10 are rolul de a unifica cele doua platforme (sistemul de operare BB folosit pe smartphone-uri si cel folosit pe tableta) si va pune accentul tot pe o utilizare cat mai fireasca pentru orice tip de utilizator. Cu toate ca nu pot spune ca noul sistem de operare nu seamana cu nimic din ce este acum pe piata – elemente din Android, iOS, Windows Phone si chiar si din WebOS sunt destul de usor identificabile – faptul ca imbunatateste elemente de usabilitate care ulterior pot fi preluate – intr-o oarecare masura, bineinteles – adaptate si optimizate si in alte sisteme mobile de operare, poate reprezenta un notabil pas inainte in acest domeniu.

Nu am sa mentionez fiecare nou gest, miscare sau aplicatie noua deoarece sunt deja prezentate foarte bine si succint in clipul video de mai jos. Deosebit de interesanta mi s-a parut ideea de aplicatii care ruleaza in paralel si camera foto care poate inlocui parti dintr-o fotografie cu imagini capturate inainte ca utilizatorul sa faca poza.

Tot in cadrul evenimentului BlackBerry World a fost prezentat si un prototip de smartphone care rula noul sistem de operare. Device-ul il puteti vedea in clipul de mai jos.

Din punct de vedere hardware, prototipul BlackBerry are un display de 4,2 inci cu rezolutie 1280×720, 1GB RAM si 16GB pentru stocare. Bineinteles, pana la device-ul final se pot schimba destul de multe.

Spre deosebire de Nokia, un alt fost-lider al acestei industrii, RIM incearca sa iasa cu forte proprii din declinul in care intrat in ultimii ani. Toata miza se va afla pe noua platforma BlackBerry OS 10 (iar aici includem noua platforma de dezvoltare a aplicatiilor) si pe noua generatie de smartphone-uri, iar diferenta dintre Nokia si RIM este destul de simpla, in timp ce prima companie, in cel mai rau caz isi pierde identitatea si va fi uitata in anonimitate, RIM poate sa piarda totul – falimentul nefiind chiar atat de departe in cazul in care si acest pas se va dovedi unul gresit.

Comentarii

4 comentarii la: RIM anunta BlackBerry 10 OS

  1. Adi a scris pe:

    BB10 spaima android si ios.
    de ce? pai vedeti si voi cate sdk-uri sunt suportate :)
    pentru un developer e aur.

  2. George Grigorita Post author a scris pe:

    Sa vedem ce suport vor avea si pe partea de aplicatii. Vine putin cam tarziu acest sistem de operare si nici partea hardware nu este prea buna, in sensul ca nu au foarte multe produse lansate. Vor avea nevoie de un marketing agresiv si de o gramada de deal-uri cu marii vendori pentru a reusi.

  3. Adi a scris pe:

    Ar trebui sa studiati sistemul de operare QNX, nu este general linux, este baza pe microkernele la fiecare componenta. Cititi putin documentatia si nu faceti confuzie cu un sistem obisnuit in care exista doar un kernel si restul sunt procese. Aici e vorba de un kernel general, la care componentele au la randul lor kernele. (kernel procese, GPU kernel+procese etc.)
    Suportul este foarte bine dezvoltat: SDSK c/c++, Java, Android SDK, Rim etc.
    Aplicatiile de pe android deja sunt portate foarte usor.
    Gameloft, Electronic Arts, Rovio deja au produsele disponibile pe aceasta platforma. Din pacate noi romanii ne-am intiparit ideea de android si ios. Ar mai trebui putin studiu. Oricum Browserul de pe playbook e nr.1 pe html5test la capitolul tablete si device-uri mobile.

  4. George Grigorita Post author a scris pe:

    Nu am zis ca sistemul de operare nu este bun ci ca vine prea tarziu si pe device-uri cu o distributie foarte mica pe piata. Iar prin “suport pe partea de aplicatii” nu ma refeream la lipsa SDK-urilor sau la cat de usor este sa portezi aplicatiile de pe alte sisteme de operare mobile ci efectiv la cat de multe aplicatii utile sunt disponibile in AppWorld.

    Marile companii de jocuri normal ca si-au indreptat atentia si sprijina cu aplicatii orice nou sistem de operare, dar pentru alti developeri orice noua portare sau aplicatie noua implica niste costuri pe care nu intotdeauna reusesti sa le acoperi cand vine vorba despre un OS cu o distributie inca mica. Lucru de altfel valabil si pentru Windows Phone 7.

    RIM au cateva atuuri destul de mari, daca reusesc sa produca si marketingul pe masura tehnologiilor si inovatiilor pe care le-au demonstrat vor putea face ceva foarte misto care chiar sa miste piata asta inainte. Altfel, vor da faliment si majoritatea lucrurilor misto vor fi preluate de ceilalti.

Lasa-ne un comentariu: