lab501.ro

Review – AMD Ryzen 7 5800U – ASUS Zenbook UM325SA

Scris de: , in categoria: Notebook, in 26 April, 2021.

Concluzii

 
Trebuie sa recunosc, aparitia procesoarelor AMD Renoir la inceputul anului trecut a fost destul de socanta. Da, este adevarat, AMD au reusit de ceva timp sa ii intreaca pe cei de la Intel la capitolul performanta in segmentul desktop, dar asta s-a intamplat treptat, in cativa ani, pe parcursul existentei mai multor generatii de procesoare. Si cumva, chiar daca AMD au lansat de la bun inceput procesoare Ryzen si pentru notebook-uri, parca atentia lor in primii ani nu a fost indreptata in aceasta directie.

Acest lucru s-a schimbat in 2020, anul in care AMD au lansat o serie de procesoare absolut monstruoase, care au intrecut oferta Intel in orice segment de piata si nu cu putin – discutam despre diferente de performanta semnificative. Poate si de aceea, lansarea procesoarelor Cezanne nu pare atat de spectaculoasa prin comparatie, stacheta fiind ridicata deja destul de sus. Practic, avem de-a face cu o evolutie fireasca, AMD consolidandu-si pozitia de leader de performanta, prin lansarea unor procesoare care aduc un spor incremental de performanta fata de generatia anterioara.

Daca ne raportam insa la oferta concurentei, trebuie sa tinem cont ca in multe situatii un procesor cu un TDP de 15W, cum este AMD Ryzen 7 5800U, se apropie de un procesor de 45W, din gama de varf a concurentei, mai precis Intel Core i7 10875H, moment in care ne dam seama cat de mult au avansat AMD in ultimii ani. Din punct de vedere al performantei, acestia domina in momentul de fata orice segment de piata, de la procesoare de 15W si pana in segmentul server, Intel fiind pur si simplu depasiti, pentru moment.

Desigur, nu ne putem astepta de la un gigant de talia Intel sa doarma prea mult… in fond, noi lansari se apropie si vom discuta despre procesoare de notebook-uri chiar in curand. Ce trebuie sa retinem insa este faptul ca nici AMD nu bat pasul pe loc, drept urmare o viitoare competitie se anunta cat se poate de interesanta. Pana atunci insa, in segmentul notebook lucrurile stau destul de simplu, iar noul rege al performantei poarta un singur nume – Cezanne.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: