lab501.ro

IDF 2013 – Baytrail: Arhitectura Silvermont explicata

Scris de: , in categoria: Editorial, in 19 September, 2013.

In cadrul IDF 2013 ce s-a desfasurat saptamana trecuta in San Francisco, am avut ocazia sa particip la doua sesiuni tehnologice deosebit de interesante in care s-a discutat pe larg SoC-ul Baytrail-T destinat tabletelor dar si arhitectura Silvermont ce sta in spatele acestuia. Despre performanta si consumul lui Intel Atom Z3770 (Baytrail-T) ati putut sa cititi aici, asadar recomand lecturarea acelui articol inainte.

_MG_3645

Silvermont este o arhitectura total noua pentru Intel din mai multe puncte de vedere. In dezvoltarea sa s-au tinut cont de 2 aspecte foarte importante:

– scalabilitate si flexibilitate: arhitectura pe module ce permite integrarea pana la 8 nuclee intr-un singur SoC, face ca Silvermont sa fie integrat in Avoton (servere), Rangeley (dispozitive de retea), Baytrail (tablete, laptopuri, desktop-uri entry-level, All-in-one), Merrifield (smartphone) sau chiar pentru divertismentul din masina.

– proces tehnologic: a fost nevoie de o tehnologie de litografie pe 22nm adaptata si optimizata pentru SoC-uri de putere scazuta. De asemenea Turbo Boost 2.0 asigura distribuirea resurselor in interiorul SoC dupa nevoie, iar Power Gating-ul si Intel DPST 6.0 lucreaza si ele pentru a obtine o autonomie cat mai buna in cazul device-urilor ce lucreaza pe baterie.

_MG_3687

Era din ce in ce mai clara dominatia Intel in cazul procesoarelor desktop, dar axarea industriei din ce in ce mai mult pe dispozitive mobile si ultra-mobile nu putea sa nu aiba efecte si in cazul strategiei gigantului din Santa Clara. Drept urmare Intel a accelerat dezvoltarea arhitecturilor pentru dispozitive mobile, care vor aparea in fiecare an, in timp ce arhitecturile pentru desktop vor aparea la doi ani.

Am observat acest lucru si recent unde lansarea Ivy Bridge-E a fost un pic cam lipsita de gust, fiind lansata la 2 ani de la Sandy Bridge-E… in timp ce Broadwell se pare ca nici nu va fi implementat pentru desktop-uri.

_MG_3688

_MG_3646

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: