lab501.ro

SteamBox la iLike IT

Scris de: , in categoria: Stiri, in 5 May, 2014.

SteamBox

 
Dupa ce am discutat despre console si calculatoare vechi, Sambata a venit momentul sa ne ocupam putin si de viitor. Astfel, in cadrul emisiunii iLike IT din data de 3 Mai, am prezentat doua mini PC-uri care rulau SteamOS, adica am construit doua SteamBox-uri.

Desigur, in momentul de fata un SteamBox este pur si simplu un PC pe care instalam SteamOS, sistemul de operare al celor de la Valve. Aflat momentan in stadiul beta, acesta este o versiune de Debian Linux care permite acces rapid la libraria de jocuri Steam si rularea acestora pe un PC dotat cu SteamOS (SteamBox) similar rularii unui joc pe consola.

Desigur, este mult prea devreme ca sa putem face previziuni si inca nu stim daca acest concept se va bucura de succes pe viitor sau cat de multe avantaje va aduce el consumatorului. Ce stim insa este ca cei de la Valve nu dau gres deobicei, asa ca ne putem astepta cel putin la o evolutie interesanta din partea acestui tip de PC-uri.

Revenind la device-urile prezentate de noi, am ales doua solutii opuse – un miniPC gata construit (GIGABYTE Brix Pro) si un miniPC pe care a trebuit sa il asamblam noi de la zero. Despre familia GIGABYTE Brix v-am povestit in momentul in care am testat GIGABYTE Brix Projector. Ei bine, GIGABYTE Brix Pro nu este dotat cu proiector insa are un alt mare avantaj – integreaza procesorul Intel Core i7 4770R, care este dotat cu una dintre cele mai puternice solutii grafice de la Intel, adica Intel Iris Pro 5200.

Daca in cazul Brix-ului lucrurile au fost simple (montat SSD mSATA, montat 4GB DDR3 SO-Dimm, instalat SteamOS, jucat Matei si Marian la televizor), in cazul celui de-al doila proiect a trebuit sa muncim putin mai mult. Plecand de la o carcasa Lian Li PC-TU100 (~450RON) si o sursa SFX (~150 RON), am ales componentele pentru a construi un SteamBox de mici dimensiuni cu un pret acceptabil.

Componentele folosite au fost placa de baza GIGABYTE Z87N-WiFi (~500 RON), un procesor Intel Core i3 4330 (~550 RON), un cooler Noctua L9i (~200 RON), un SSD Kingston HyperX 3K de 120 GB (~350 RON), un kit de memorii 2x4GB Kingston HyperX Beast DDR3 2400 MHz (~350 RON), o placa video NVIDIA GeForce GTX 750Ti (~600 RON) si un HDD de 2.5″ – 500GB – produs de Toshiba (~250 RON).

Cu ~3400 RON am reusit sa dam viata unui miniPC care poate rula majoritatea jocurilor din libraria Steam in 1080p, compact si chiar elegant si care poate face fata si altor aplicatii daca il folosim in mod dual boot.

Desigur, momentan nu toate jocurile Steam sunt compatibile cu SteamOS iar pretul este semnificativ mai mare decat in cazul consolelor consacrate. Nu trebuie sa uitam insa ca SteamOS se afla la inceput de drum si anul acesta s-ar putea sa vedem noutati interesante de la Valve in acest sens.

 

Comentarii

3 comentarii la: SteamBox la iLike IT

  1. DeMons a scris pe:

    Matei a tras de fiare ?:D

    “Poseta/Geanta” unui Gamer ;)) – atat de mica e carcasa.(pc-ul) :D

  2. Dafuq a scris pe:

    Mi se pare useless un cooler custom pe un procesor ca ala. Carcasa e foarte scumpa,Ramii aia sunt cam scumpi,iar..ma rog. Poti sa dai 2000 lei pe un SteamBox cam lafel.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Intr-un spatiu atat de mic este recomadat sa utilizezi un cooler cat de cat performant. Cat despre carcasa, acesta este pretul miniaturizarii.

Lasa-ne un comentariu: