lab501.ro

Monstru – TOP 5 Aplicatii Android 2012

Scris de: , in categoria: Editorial, in 19 July, 2012.

In general LAB501 nu a tratat de-a lungul timpului solutii software, in sensul ca nu comparam sisteme de operare, nu disecam solutii Office si nu tresarim de bucurie in momentul in care browser-ul preferat primeste un update major. LAB501 trateaza hardware, fie el mobil sau nu, si prin urmare software-ul nu este principala noastra preocupare. Totusi, tratam subiectele care afecteaza device-urile pe care le utilizam, si prin urmare, articole despre 3DMark 2011, AIDA 64 sau Android 4.1 Jelly Bean au venit sa completeze intr-un mod firesc aria noastra ( si a voastra) de interes.

La fel cum in cazul overclocking-ului exista o serie de aplicatii care au un impact major asupra industriei, in cazul dispozitivelor mobile acest impact este si mai mare, deoarece de multe ori produsul pe care il testam este in fapt un ecosistem hardware-software. Cu alte cuvinte, daca in cazul unui desktop PC sau al unui notebook puteti instala sistemul de operare preferat, deci partea care ne interesaza in teste este hardware-ul, in cazul unui smartphone sau a unei tablete discutam despre produs “cu totul”, asa cum vine el de la producator, deci tratam inclusiv sistemul de operare. Este normal, daca stam sa ne gandim ca datorita sistemului de operare modul in care utilizam telefoanele mobile s-a schimbat pentru totdeuna, in timp ce ierarhia companiilor din industrie s-a schimbat drastic in ultimii ani.

Au trecut 5 ani de la lansarea primului iPhone (si implicit iOS), respectiv aproape 4 ani de zile de la lansarea versiunii 1.0 de Android, si piata telefoanelor mobile arata cum nu se poate mai diferit fata de ceea ce puteam vedea in 2007. Paradoxal, acest lucru se datoreaza in principal solutiilor software, si mai putin componentelor hardware folosite. In fond si la urma urmei, toti producatorii au acces la procesoare de tip ARM, si toti producatorii au utilizat acest tip de procesoare in solutiile lor mobile.

Diferenta majora intre producatori a facut-o solutia software folosita, deoarece de aici a venit asa numitul “user experience”, si din acest motiv un gigant precum Nokia a ajuns sa fie anul acesta depasit de Samsung, de exemplu. Tot din acelasi motiv, o companie care produce un singur model de telefon pe an (cu 2-3 variante in functie de capacitatea de stocare), care nu este deloc ieftin, se lupta fara probleme cu Samsung pentru locul 1 in cursa producatorilor de smartphone-uri. Ma refer evident la Apple, si al lor iPhone, care impreuna cu iOS au schimbat complet conceptul de telefon mobil, si implicit modul in care oamenii interactioneaza.

Din fericire pentru consumatori, Apple nu au fost singurii care au lansat un sistem de operare indragit si larg raspandit printre utilizatori. Daca iOS este sistemul care functioneaza fara probleme in orice situatie si este lipsit de probleme, Android a venit ca o gura de aer proaspat, si adreseaza celalalt tip de consumator – cel care nu se sperie sa surubareasca putin pentru a obtine exact ceea ce isi doreste de la companionul sau mobil, chiar daca acest drum poate fi presarat uneori cu diverse bug-uri.

Nu este greu de inteles de ce in primul trimestru al anului curent, conform unui studiu realizat de IDC, Android domina lumea sistemelor de operare mobile cu ai sai 56% cota de piata, iOS inregistra nu mai putin de 23% cota de piata, in timp ce gigantii de alta data (Symbian si RIM) se zbateau in mediocritate cu 6,8 % pentru Symbian, respectiv 6,4% pentru RIM. Nici nu cred ca mai are sens sa discutam de Windows Mobile, care inregistra un dezamagitor 2,2%… Cel putin nu pana la lansarea lui Windows 8 Mobile. Pana atunci insa, ne-am gandit ca daca tot ne jucam in fiecare zi cu diverse device-uri cu Android, si diverse versiuni ale acestuia, precum si cu o sumedenie de aplicatii, nu ar strica sa discutam despre un subiect interesant…

Comentarii

6 comentarii la: Monstru – TOP 5 Aplicatii Android 2012

 1. emil gherman a scris pe:

  bun reportaj…mie unu chiar imi place…chiar imi trebuia si mie aplicatia pentru mutat aplicatiile pe card

 2. Alonewolf a scris pe:

  BRAVO,BRAVO,BRAVO primul este pt.articol si celelalte pt. programele propietare.Acum pt.ca veni vorba despre ele,(folosesc de jumatate de an “”screenshot fast”” luat de la voi care mi se pare mie ca este superb,am renuntat la toate balariile de ecran captor care le aveam)de ce a-ti sters toate programele de la sectiunea de download? Sa stiti ca nu va las in pace pana nu i-mi raspundeti cinstit la intrebare.

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Multumim :)

  Nu am sters programele de la sectiunea de download, dar trecand prin schimbari la fata ale site-ului si forumului, precum si prin lansarea site-ului nou, am decis ca trebuie sa schimbam si sectiunea de download. Momentan nu am avut timp sa o punem la punct, dar o vom face si va reveni in forta candva anul acesta.

  Oricum, Snapshot poate fi descarcat in continuare de aici:

  http://lab501.ro/snapshot.rar

 4. Mihai a scris pe:

  Am un prieten care si-a facut deja comanda, il primeste cred undeva la sfarsitul lui noiembrie si sincer, abia astept sa il butonez si eu

 5. Mihaela a scris pe:

  Buna ziua!
  Eu am o problema de 2 ani de cand folosesc androidul, de fapt azi face 2 ani telefonul meu Samsung Galaxy S I9000. Am cumparat telefonul din Italia si folosesc telefonul in limba engleza deoarece nu are limba romana, are ultima versiune de software pentru el, Android 2.3.6, l-am actualizat mereu sperand sa apara si cu limba romana insa e clar ca nu va aparea. Aveti idee cum pot rezolva problema? Exista o metoda mai usoara prin care sa fac asta?

  Mersi pt un eventual raspuns!

 6. Mihaela a scris pe:

  Nu stie nimeni raspunsul la intrebarea mea?

Lasa-ne un comentariu: