lab501.ro

Anatomia tehnica a unei excursii – Taiwan 2018

Scris de: , in categoria: Featured, Foto, Smartphone, in 19 June, 2018.

Taiwan

 
Daca esti pasionat de IT ai auzit cu siguranta de Taiwan. In fond, acolo este casa marilor producatori de placi de baza (GIGABYTE, ASUS, MSI, ASRock), dar si a monstrilor industriei semiconductorilor (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – TSMC), respectiv a unuia dintre cei mai mari producatori de chipset-uri mobile din lume (MediaTek). Nu in ultimul rand, HTC este o companie taiwaneza, iar unul dintre cei mai mari producatori de electronice din lume, inclusiv pentru Apple, au cartierul general acolo. Se numesc Hon Hai Precision Industry, dar este posibil sa ii cunoasteti dupa numele Foxconn.

Un alt motiv pentru care ati auzit cu siguranta de Taiwan este Computex-ul, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate IT-ului din intreaga lume, de unde incercam in fiecare an sa va tinem la curent cu cele mai importante noutati. Acesta este de altfel si motivul pentru care vizitam Taiwan-ul in fiecare an, iar anul acesta nu a reprezentat o exceptie, echipa LAB501 fiind prezenta din nou la fata locului.

Totusi, Taiwan-ul nu este doar tara in care se fac placi de baza, respectiv tara in care are loc unul dintre cele mai mari targuri IT din lume. Dincolo de aceste aspecte, cu adevarat importante si reprezentative, avem de-a face cu un loc unic in lume, in care secole de traditii se imbina cu infrastructura moderna. Nu in ultimul rand, discutam despre un adevarat paradis pentru turisti, atat datorita faptului ca Taiwan-ul este una dintre cele mai sigure tari din lume, cat si datorita prezentei unui numar urias de influente gastronomice, majoritatea culturilor de pe glob fiind reprezentate din punct de vedere culinar in Taiwan.

Ca sa intelegeti mai bine ce vreau sa spun, in sudul tarii, pe malul unui lac pitoresc, un cetatean maghiar a deschis cu ceva timp in urma un restaurant traditional unguresc, unde gulasul este la el acasa, celebrii vanzatori de inghetata turci sunt si ei prezenti aici, iar preparate ca samosa sau shawerma pot fi intalnite in anumite night-market-uri, pregatite de imigranti care au adus cu ei o parte din tara lor natala.

Taiwan-ul (Republic of China – ROC) este alcatuit din insula principala (Taiwan), denumita in vechime Formosa (Ilha Formosa – Insula Frumoasa) de catre navigatorii portughezi, precum si o serie de alte insule de dimensiuni mult mai mici, cum ar fi Pegnhu, Kinmen, Matsu, Dongsha si Taiping. Situat pe Tropicul Racului, Taiwan-ul este inconjurat de Marea Chinei de Est, Marea Chinei de Sud si Marea Filipinelor, fiind separat de China prin stramtoarea Taiwanului.

Separata de continentul asiatic in urma cu 10000 de ani, ca urmare a cresterii nivelului apelor, insula principala a gazduit civilizatii timpurii inca de acum 20-30000 de ani, fiind de asemenea un punct de interes pentru portughezi, spanioli, olandezi, japonezi si dinastia Quing. Pe 7 Decembrie 1949, armata nationalista a lui Chiang Kai-shek trecea stramtoarea Taiwanului, in urma infrangerii suferite in fata Partidului Comunist Chinez, condus de Mao Zedong, punand astfel bazele Taiwanului modern.

In mai putin de 70 de ani, Taiwanul a devenit unul dintre principalii producatori de electronice din lume, fiind in momentul de fata cea de-a 23-a economie din lume, conform Fondului Monetar International. Cu o suprafata de aproximativ 7 ori mai mica decat cea a Romaniei (~36K km2 vs 238K km2), Taiwanul are o populatie ceva mai numeroasa (~23 mil vs 19 mil), concentrata in trei zone principale (Taipei, Taichung si Kaoshiung). Zona muntoasa, cu piscuri de pana la 3952m altitudine, reprezinta doua treimi din suprafata insulei (zona de est), aici gasindu-si locul vaste plantatii de ceai si ananas.

Cealalta treime a insulei (zona de vest) este puternic industrializata, aici fiind localizata marea majoritate a populatiei. Taipei, capitala Taiwanului, numara ~2.7 milioane de locuitori, zona metropolitana Taipei-Keelung fiind locuita de ~7 milioane de locuitori. Aceasta este zona pe care am vizitat-o noi de aceasta data, prin urmare toate imaginile pe care le veti vedea in acest articol sunt realizate in Taipei sau in imprejurimile acestuia.

 

 

Comentarii

2 comentarii la: Anatomia tehnica a unei excursii – Taiwan 2018

  1. Dragos a scris pe:

    Mulțumesc pentru o lectură ce a venit la fix la un drum neprevăzut. Îmi e dor de Taiwan, sunt 10 ani de când am fost, dar datorită vouă m-am simțit iar acolo, și în plus am vizitat virtual locuri pe care nu le-am văzut în 2008. Ah, da, și am început să studiez piața pentru Mate 9 :) Bine scris, așa cum a fost și cel din Africa.

  2. Mihai a scris pe:

    Cand maiestria condeiului se imbina cu mana sigur si ochiul ager, se nasc astfel de bijuterii. Este ciudat ca am inceput sa caut bilete de avion pentru Taiwan si oferte pentru P20?

Lasa-ne un comentariu: