lab501.ro

Acer Predator 21 X Review – The destroyer of worlds

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 31 January, 2017.

Specificatii

 

 Acer Predator 21 X GX21-71
ProcesorQuadCore, Intel Core i7-7820HK, 2.9 - 3.9 GHz, HT
ChipsetKaby Lake (Eagle_KLS)
RAM32GB Kingston DDR4-2400 CL17
Grafica2 x NVIDIA GeForce GTX 1080
StocareRAID - 2 x 256GB Toshiba NVMe

Hitachi Travelstar 7K1000 1TB S-ATA 3 7200 RPM
Display21" inch IPS LCD, 2560x1080, 120Hz, curbat
Sunet4.2, Dolby Audio
ReteaKiller Wireless-AC 1535, Killer E2500 LAN, Bluetooth 4.1
Porturi4x USB 3.0; 1x USB 3.1 Type-C, 2 x Display port, HDMI, card-reader SD, RJ-45, Audio In/out
CameraHD
OSWindows 10 Home 64 bit
Dimensiuni568 mm x 314.5 mm x 68.8/83.25 mm
Greutate8.5 Kg
Baterie8 celule / 6000 mAh
2 x Alimentator 330W

 
Vedeti voi, dragii mei… indiferent daca discutam despre bijuterii, avioane sau masini, situatia este oarecum similara in domeniile consacrate deja de multi ani – varful de gama, exclusivismul, extrema…costa… Si costa disporportionat fata de solutia imediat urmatoare. Nu ma credeti? Nu este o problema… va invit sa cercetati voi si sa imi spuneti care este diferenta intre un Porsche 911 si un Bugatti Veyron, din punct de vedere al performantelor si care este diferenta din punct de vedere al pretului. Valabil pentru orice alt domeniu “consacrat”. Realitatea este ca de multe ori “exclusivitatea” se plateste cu bani grei, o diferenta infima de performanta in zona de varf traducandu-se intr-o diferenta uriasa de pret. Deh… milionarii trebuie sa se simta speciali fata de clasa de mijloc, miliardarii fata de milionari si multi-miliardarii fata de restul lumii. E logic, nu?

Ei bine, oricat de “logic” ar fi acest rationament, pana de curand noi, pasionatii IT am fost paziti de acest lucru. Candva, in urma cu ~10 ani, cei de la Intel au “inovat” introducand acest concept sub forma procesorului de 1000 USD… Exreme Edition….sau Extremely Expensive, cum a mai fost denumit. Apoi, nu cu mult timp in urma, Nvidia lansau primul Titan…o placa video speciala, care aducea 12% in plus performanta (+/-) fata de GTX 780, precum si un pret premium – 999 USD. Ok, este normal… vrei sa te lauzi in cartier ca ai cea mai tare placa video… sau cel mai tare procesor? Atunci platesti.

Problema este ca anul trecut s-au intamplat doua anomalii. In primul rand, Nvidia Titan XP s-a lansat pentru 1200 EURO, doar in cateva tari (3 in Europa). In al doilea rand, Intel au lansat modelul Core i7 6950X pentru ~ 1700 EURO… Cu alte cuvinte, conceptul exclusivismului, al celor putini, conceptul pretului disproportionat fata de performante a ajuns din pacate si in domeniul nostru preferat… IT-ul. Dar acest lucru nu ar fi fost complet fara Acer Predator 21 X, notebook-ul de 9999 EURO.

Nu… acest concept este cimentat cu adevarat astazi, in momentul in care discutam despre Acer Predator 21 X. Pentru ca acesta este un notebook de 9999 EURO, iar sporul de performanta nu este deloc direct proportional cu diferenta de pret, fata de , sa zicem, un Predator 17X. Mai mult decat atat, bestia cosmopolita imparte acelasi procesor cu modelul mai sus amintit, care nu costa “decat” 3500 EURO… model pentru saraci, nu-i asa? Ma refer la Intel Intel Core i7-7820HK, un quad-core dotat cu tehnologie hyper-threading, dotat cu o frecventa de baza de 2.9GHz si o frecventa Turbo Boost de pana la 3.9 GHz. Si nici macar nu este varf de gama…serios acum.

Mai mult decat atat, sample-ul primit de noi la teste (atentie… este totusi un sample, nu versiunea retail, aia pe care voi, milionarilor, veti cheltui 9999 EURO ca sa o aveti), este dotat cu aceiasi 32GB RAM DDR4 2400 CL17 produsi de Kingston, la fel ca si in cazul modelului “pentru saraci” Predator 17X. Si fac pariu ca heatspreader-ul nu este nici macar aurit, pentru un plus de valoare.

Diferenta fata de “banalul” 17X o observam in primul rand la capitolul solutie grafica, Acer Predator 21 X fiind dotat cu doua placi video Nvidia GeForce GTX 1080 in SLI. Cat de utila este o solutie multi-card in zilele noastre, respectiv cat de utila este in cazul unui notebook, vom vedea in articolul de fata. Cert este ca subansamblul grafic nu se remarca doar prin solutia multi-card ci si prin utilizarea unui monitor curbat de 21″ in cazul unui notebook. Nu, nu este typo, ati citit bine, Acer Predator 21 X este un notebook dotat cu un display IPS de 21″, curbat, ca sa fie complet iesit din comun. La fel cum si rezolutia 2560×1080 este complet iesita din comun, ca sa nu mai mentionez refresh-ul de 120Hz. Destul de bine pentru un… notebook, nu-i asa?

La capitolul stocare Acer au fost ceva mai cuminti, utilizand o “banala” solutie RAID 0 alcatuita din doua SSD-uri NVMe Toshiba de 256GB bucata, pentru un total de 512GB dedicati sistemului de operare, in timp ce pentru stocarea datelor avem la dispozitie acelasi hard-disk produs de Hitachi pe care l-am intalnit pe Predator 17X (1TB, S-ATA 3, 7200 rpm). Nu atat de impresionant as spune eu. “Cum, RAID de SSD-uri NVMe si tie nu ti se pare impresionant? Faci misto” veti spune voi. “Da, dar ei au inceput”, va raspund eu. Pentru ca pe Acer Predator 21 X putem monta un maxim de doua SSD-uri NVMe de 512GB bucata in RAID 0, plus 2 SSD-uri S-ATA de pana la 1TB bucata in RAID 0, plus un hard-disk de pana la 2TB.

Bine, in conditiile in care “notebook-ul” masoara ~57 cm lungime, 8 cm grosime si cantareste 8.5Kg, ar fi putut la fel de bine sa acomodeze si doua HDD-uri de 3.5″ de 6TB, in RAID 0, ca sa stim un lucru. Pai ori suntem extremi, ori nu mai suntem? Suntem…suntem… pentru ca desi Predatorul este dotat cu un acumulator liliputan pentru o asemenea bestie (6000 mAh), se alimenteaza la priza cu ajutorul a doua surse externe de 330W. Doar nu credeati ca monitorul este singurul aspect iesit din comun, nu-i asa? “Ha, ha, ha” … se aude de undeva din birourile Acer.

Eh…radem, glumim, dar se pare ca setul de conectori pe care l-am intalnit pe Predator 17, respectiv Predator 17X, le este tare drag celor de la Acer, astfel incat, cu exceptia unui port Display Port in plus, Predator 21 X este dotat cu, ati ghicit, acelasi set de conectori, adica 3 porturi USB 3.0, 1 conector USB 3.1 Type-C, 1 conector HDMI, 2 conectori Display Port , 1 conector RJ-45, un card reader SDHC si conectorii audio uzuali (in/out). Ceea ce in sine nu reprezinta o problema, dar in momentul in care veti conecta un HTC Vive la notebook (ca doar avem SLi de GTX 1080) si veti popula 2 conectori USB, iar al treilea va fi ocupat de mouse, o sa cam aveti nevoie de un stick USB Type-C pentru a incarca pornografia preferata.

Avem insa parte de un upgrade la capitolul retelistica, clasicul combo Killer Wireless-AC 1535 + Killer E2400 LAN fiind reimprospatat prin inlocuirea lui E2400 cu noul Killer E2500. Din nefericire, nu vom satura latimea de banda cu videoconferintele noastre, deoarece camera frontala este acelasi model HD pe care l-am intalnit pe toate modelele Acer testate pana acum. Pe de alta parte, sistemul Tobii Eye Trackig reprezinta o noutate, iar pasionatii de simulatoare de zbor, jocuri cu masini si in principiu orice joc in care conduci un vehicul si poti schimba pozitia camerei in functie de privirea ta vor fi cu siguranta incantati de acest sistem.

Si pentru ca diavolul se ascunde in detalii, sistemul de sunet a fost si el regandit pentru Predator 21 X, fiind alcatuit in 2 difuzoare pentru medii, 2 tweeter-e si doua sub-woofer-e, dar si din doua microfoane cu functie de noise canceling. Si doar pentru ca nu am trecut asta in tabelul cu specificatii, cireasa de pe tort o reprezinta tastatura full size full height, dotata cu switch-uri Cherry MX Brown, precum si touch-pad-ul montat pe un modul reversibil, pe spatele caruia gasim Num Pad-ul. Evident, touch-pad-ul poate fi intors in timpul utilizarii notebook-ului.

 
SPecs

Comentarii

6 comentarii la: Acer Predator 21 X Review – The destroyer of worlds

  1. Cristian a scris pe:

    >21″ inch IPS LCD, 2560×1080, 120Hz, curbat
    >laptop.

    Does not compute.

  2. Marius a scris pe:

    Da…e mare, da…e scump și totuși nimeni nu cred ca este supărat de existența lui, ba…din contră :)!
    Un review excelent, băieți !

  3. Sidd a scris pe:

    “Masturbare tehnologica”

  4. Klau a scris pe:

    Mi-a placut introducerea.

    Ca rezident in Taiwan, pot sa zic ca Asus este (mult) mai popular decat Acer aici. Nu stiu care este motivul dar nu prea am vazut Acer si cand am vazut, este la preturi mult mai mici decat in Europa.

    Adevarul este ca laptopurile de gaming sunt mainstream aici. ASUS ROG se gaseste aproape in fiecare magazin de hardware, la noi, ar fi un produs de nisa. Poate noi, in Europa, nu ii vedem rostul (mai ales pentru ca punem accent pe desktopuri) dar in Asia, mai ales in Asia de SE, pot sa zic ca laptopurile de gaming sunt EXTREM de populare si foarte putini folosesc desktop.

    Deasemenea, asa zisul “disposable income” este mult mai mare incat o jucarie de genul acesta nu este tocmai de lux. Cel putin in Taiwan, produsele high-end sunt mult mai bine vandute decat produsele low end, cu accent pe Apple, Sony si Asus.

    Produsul acesta are sens pe piata asiatica. Nu stiu daca are sens oriunde altundeva. Piata aici se comporta destul de diferit si orice este nou, interesant si mai ales, unic, se vinde. Nu prea se pune acces pe raportul calitate pret cat se pune acces pe “novelty”. Prin urmare, cand cineva lanseaza o bestie ca aceasta, prin simplul fapt ca nu mai exista nimic similar, se vinde. In Romania, primul gand ar fi ca este overkill, ca raportul calitate / pret este prost, ca investitia necesara ar putea sa construiasca un desktop gaming PC mult mai bun.

    Poate, dar asta este in Romania. In Asia, inovatia vine pe primul loc, brand-ul pe al doilea iar considerentele legate de pret, dupa. Prin urmare …

    NU este un produs de lux, este un produs de nisa.
    NU este exclusivist, este exclusivist in Romania sau in Europa de SE.
    Este pozitionat destul de inteligent prin simplul fapt ca piata reactioneaza diferit.

    Nu am scris asta ca sa judec articolul (este foarte bun) insa pentru ca produsul a fost judecat prin niste filtre nu tocmai precise pentru Asia si pentru mentalitatea din Asia.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Asus este unul dintre cele mai populare brand-uri taiwaneze, alaturi de HTC, adevarate “hero products” pentru ei. Sunt de acord cu ceea ce ai spus, mai putin partea de semantica. Este un produs de lux datorita pretului pe care il are raportat la toate celelalte produse de acest gen. Si este un produs exclusivist deoarece s-au produs cu siguranta foarte putine bucati.

    Ca in Asia exista o sansa sa fie si cumparat asta este corect, doar ca eu scriu pentru romani. Oricum, piata asiatica este complet diferita, asta asa este

  6. kwisatz haderach a scris pe:

    Si eu care credeam ca mai sus de Eurocom nu se pot concepe laptop-uri… M-am inselat. 21x e “one of a kind”. Singurul aspect care m-ar face sa-l cumpar e acel numpad cu doua feţe.

Lasa-ne un comentariu: