lab501.ro

Nvidia lanseaza Tegra 4

Scris de: , in categoria: Stiri, in 7 January, 2013.

Dupa cum era de asteptat, odata cu inceputul noului an, avem o noua editie CES in Las Vegas, in cadrul careia NVIDIA a prezentat noua versiune a SoC-ului Tegra denumit, inevitabil, Tegra 4. Noul SoC (nume de cod “Wayne”) pastreaza acelasi “setup” pentru CPU ca si cel prezent pe Tegra 3, mai exact 4+1 nuclee, insa, actualizeaza arhitectura acestora trecand de la ARM Cortex-A9 la ARM Cortex A15. Desi nu a fost confirmat inca, putem presupune ca si procesul de fabricatie a fost modificat de la 40nm la 28nm. De asemenea, putem presupune in continuare ca nucleele vor rula la o frecventa de 1,8 – 2 GHz.

Din punct de vedere al GPU-ului GeForce integrat, Tegra 4 socheaza cu cele 72 de nuclee prezente, acestea aducand un spor de performanta de 6 ori mai mare fata de Tegra 3. Datorita acestui numar impresionant de nuclee grafice, chiar daca procesul de fabricatie a fost miscorat considerabil, dimensiunea SoC-ului a ramas aproximativ la fel cu cea a SoC-ului Tegra 3, mai exact 80mm2.

tegra4-1

Fata de Tegra 3, noul SoC de la Nvidia promite un consum redus aproape la jumatate (mai exact, 45%) si 14 ore de redare a continutului video HD pe smartphone-uri. Evident, eficienta energetica, impactul asupra autonomiei si performantele de care este capabil Tegra 4 vor aparea cel mai probabil inainte sau in timpul urmatorului mare targ international de IT, mai exact, Mobile World Congress (25-28 februarie).

Pe langa toate acestea Tegra 4 integreaza o serie de functii (grupate sub denumirea de Computational Photography Architecture) destinate procesarii foto care ofera in mod automat fotografii si video de tip HDR prin combinarea puterii de procesare oferite de GPU, CPU si de procesorul de imagine al camerei foto.

tegra4-2

Tegra 4 ofera suport si pentru standardul 4G LTE pentru voce si date, prin intermediul unui chipset optional, reprezentat de cea de a 5-a generatie de procesoare NVIDIA Icera i500 (momentan suportul oferit este pentru LTE UE Cat 3 care ofera viteze de pana la 100 Mbps – actualizarea la LTE UE Cat 4 – 150 Mbps urmand sa fie disponibila ulterior).

Comentarii

3 comentarii la: Nvidia lanseaza Tegra 4

  1. Exista vreo comparatie comprehensiva pe undeva, intre tehnologia grafica integrata intre cipurile Tegra si PowerVR? Performanta, consum si toate cele? Nvidia poate are o performanta grafica de invidiat dar cipul Tegra e vandut ca intreg, si nu licentiaza doar tehnologia grafica. Toata lumea pare sa licentieze fie PowerVR fie tehnologii relativ inferioare.

  2. Alex.G a scris pe:

    “dimensiunea SoC-ului este putin mai mare decat cea a SoC-ului Tegra 3, mai exact Tegra 4 are 80mm2” ?

  3. George Post author a scris pe:

    Laurentiu, acum nu cred ca exista o astfel de comparatie, cel putin nu intre grafica din Tegra 4 si PowerVR. Totusi e destul de greu de obtinut niste rezultate comparabile doar intre partea grafica din tegra si orice alta varianta de la PowerVR. Izolarea CPU-ului desi se face in benchmark-urile 3D destul de bine tot nu ar putea sa duca spre concluzia ca partea grafica din tegra ar fi mai buna intr-o alta arhitectura (comparativ cu PowerVR).

    Alex, tineam minte ca Tegra 3 are un die size mai mic de 80mm^2 de acolo ideea ca tegra 4 e putin mai mare. Am modificat in text – sunt aproximativ egale.

Lasa-ne un comentariu: