lab501.ro

Noul iPad similar ca performanta de calcul cu iPad 2

Scris de: , in categoria: Stiri, in 20 March, 2012.

Imediat dupa anuntul noului iPad si a specificatiilor acestuia au aparut destul de multe controverse legate de puterea reala de procesare a noului CPU A5x. Conform celor de Futuremark, in Peacekeeper – un benchmark care testeaza capabilitatiile browserului si implicit puterea de calcul a procesorului – noul iPad nu a scos un rezultat mai bun decat generatia precedenta, iPad 2. In tabelul de mai jos puteti vedea o comparatie a rezultatelor celor mai populare device-uri mobile ale momentului in Peacekeeper.

Dupa cum putem vedea in tabel, noul iPad a obtinut doar cu un punct mai mult fata de iPad 2, fiind destul de mult in urma lui Acer Iconia W500 (procesor AMD dual-core C-50). Totusi, remarcam faptul ca a depasit Transformer Prime (Tegra 3).

Mai multe detalii despre procesor am putut am aflat de la Chipworks care au confirmat faptul ca procesorul a fost produs de Samsung in acelasi proces de fabricatie de 45nm. A5X are o dimensiune de 163mm patrati (A5 avea 122mm patrati) fiind de doua ori mai mare decat Tegra 3 (proces de fabricatie 40nm, 80mm patrati).

Comentarii

4 comentarii la: Noul iPad similar ca performanta de calcul cu iPad 2

  1. Dar cat tine bateria acelui Iconia Tab, si cat de mult il poti rezema de pisica ta inainte sa inceapa sa miroasa a blana arsa?

    Si performanta de calcul a procesorului nu cred ca conteaza foarte mult daca sistemul de operare e aproape perfect adaptat procesorului si viceversa. Adica fiecare iteratie de iOS e necesar sa fie optimizata pentru maxim 4 procesoare, cred, poate mai putin. La fel procesorul (principal sau grafic) poate sa fie adaptat pentru necesitatile sistemului de operare, adica sa fie optimizat pentru h.264 si sa nu trebuiasca sa-si faca griji de redarea flash video.

    Chiar acum cateva zile am vazut un articol legat de un procesor ARM cu un consum de energie foarte mic (cred ca bateria il tinea cateva saptamani, luni sau 1 an, oricum o perioada astronomica in comparatie cu un smart device). Nu era cel mai eficient procesor, putea sa i se fi redus marimea procesului de fabricatie dar au ales sa foloseasca procesul de 90nm pentru a avea loc sa lege fire de placa unde era lipit procesorul. O marime mai mica nu le oferea rezistenta prea buna la mediu inconjurator sau loc pentru a lipi firele necesare.

  2. George Grigorita Post author a scris pe:

    Cel mult o ora si jumatate, poate doua ore as estima eu. :)
    Bine, Iconia era introdus in test doar pentru a arata diferenta dintre tipurile de procesoare (x86, ARM) si performantele dintre ele.

    Este clar faptul ca iPad-ul nu are nevoie de cine stie ce putere de calcul, pana una-alta nu cred ca vom rula aplicatii mari consumatoare de CPU pe iPad ci mai mult continut multimedia din gama video, gaming s.a.m.d. unde GPU-ul si RAM-ul sunt mai importante.

    Lucru de altfel valabil si la Tegra 3, nu cred ca exista vreo aplicatie care chiar sa beneficieze direct de toate cele 4 core-uri din CPU.

  3. Exista o droaie de aplicatii care sa beneficieze de toate core-urile din Tegra 3, atat CPU cat si GPU. Majoritatea sunt jocuri, numai ca nu sunt chiar gratuite. Nvidia a investit mult in developeri pentru a ii motiva.

  4. George Grigorita Post author a scris pe:

    Daca exista o aplicatie care sa foloseasca 4 CPU cores si 12 GPU cores, as tinde sa spun ca e prost optimizata. In cazul in care nu e Crysis sau Warhead :)

Lasa-ne un comentariu: