lab501.ro

Review – Nokia 7 Plus – Welcome back Nokia!

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 15 May, 2018.

Nokia 7 Plus

 

Intrebare fulger – cate telefoane Nokia am testat pana acum pe NEXT? Stiu, majoritatea dintre voi vor spune zero, insa raspunsul s-ar putea sa va uimeasca, in paginile noastre fiind prezentate pana acum nu mai putin de 8 smartphone-uri Nokia. Desigur, ultimul review dedicat unui astfel de smartphone are peste 4 ani vechime, pentru ca in acel moment era deja destul de clar ca implicarea Microsoft si adoptia sistemului de operare Windows reusisera sa distruga aproape complet brand-ul finlandez. Nu intamplator, 2014 era anul in care Microsoft achizitionau pe un pret derizoriu divizia de telefoane a gigantului finlandez – cine stie, poate acesta era planul de la bun inceput.

Acest lucru nu a reusit sa influenteze cu nimic faptul ca Microsoft au fost complet incapabili sa ofere o alternativa viabila pentru Android si iOS, distrugand zeci de ani de zile de traditie si un brand care, candva, era sinonim cu telefonul mobil, prin incercarea esuata de a intra pe aceasta piata. Din fericire, Nokia este o companie cu o vechime considerabila (153 de ani), cu o dimensiune la fel de considerabila, telefoanele mobile fiind doar o mica parte din portofoliul de afaceri al acestora.

Mai mult decat atat, brand-ul Nokia a fost atat de puternic pe aceasta piata incat este iubit si acum de fanii din intreaga lume – cam asta inseamna incredere in brand. Cine stie, poate Microsoft ar trebuie sa invete o lectie din asta. Cert este ca la sfarsitul lui 2015, in aceeasi cladire in care isi au Nokia sediul central era infiintata o noua companie, denumita HMD Global. Acestia achizitionau in 2016 divizia de telefoane mobile a celor de la Microsoft (mai putin brand-ul Lumia), obtinand in acelasi an un acord de licentiere pentru patentele Nokia.

In acelasi an era semnat acordul de productie cu Foxconn si erau anuntate primele modele Nokia din portofoliul HMD Global (feature phones). In 2017 era lansat Nokia 6, primul smartphone cu Android al companiei, acesta fiind urmat de remake-ul clasicului 3310, respectiv de Nokia 3 si Nokia 5. Nokia 8 era lansat in a doua jumatate a lui 2017, fiind primul pas al companiei in segmentul high-end.

La inceputul anului 2018 am putut asista la remake-ul unui alt model faimos, 8110, pe langa acesta fiind lansate trei modele noi – Nokia 1 (smartphone Android entry-level), Nokia 8 Sirocco ( smartphone Android high-end, actualul varf de gama Nokia ) si Nokia 7 Plus, un smartphone Android mainstream, care mi-a atras atentia inca de la lansarea sa in tara noastra.

Desigur, as fi putut sa cer la teste oricare dintre modelele lansate pana acum, insa eu personal am fost atras de Nokia 7 Plus, din motive pe care le voi enumera pe parcursul acestui articol. De la design si pana la camera dezvoltata impreuna cu Zeiss, de la calitatea constructiei si pana la faptul ca avem de-a face cu un smartphone Android One, de la senzatia pe care mi-a lasat-o cand am pus pentru prima data mana pe el si pana la pretul recomandat pentru Romania (1799 RON), Nokia 7 Plus este un smartphone cu adevarat interesant. In plus, se incadreaza de minune in segmentul smartphone-urilor mainstream pe care le-am testat in ultima vreme.

 

Comentarii

22 comentarii la: Review – Nokia 7 Plus – Welcome back Nokia!

  1. Bogdan S a scris pe:

    Nokia 8 Sirocco nu Scirocco. Scirocco e modelul VW :D

  2. Stelian a scris pe:

    Ma gandesc intre acest telefon si un LG G6 si inca nu ma pot decide pe care sa il iau,tu ce zici care se merită dintre ele?

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Bogdan – multumesc pentru corectura

    Stelian – din pacate nu am testat G6, deci nu pot emite o opinie

  4. Bogdan S a scris pe:

    Cred ca poti include in articol si acest test:
    https://www.youtube.com/watch?v=UpxN9IYPQJc

    Succes!

  5. Kenpachi a scris pe:

    Pot spune ca am avut 2 telefoane microsoft lumia pana acum si am fost foarte multumit! Am detinut lumia 520 si lumia 930 si pot spune ca ambele telefoane chiar si dupa 2 ani de utilizare se miscau la fel de bine ca in prima zi. Multe telefoane cu android din aceeasi gama sau chiar high end, dupa multele “updateuri” primite se miscau dupa un an ca o rasnita( si aici ma refer in mare parte la samsung). Plus ca lumia 930 a fost unul din cele mai subapreciate telefoane in opinia mea. Cand vine vorba de camera, mai ales la inregistrarile video, nu cred ca aveai cu ce sa il compari ( sunetul fiind lacrima laa un concert cu zeci de mii de persoane). Acum detin un nokia 8 si sunt multumit de el, inca incerc sa ma obisnuiesc cu sistemul de operare.

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Cum ti se pare 8-ul fata de 930 la camera si build quality?

    Cat despre sunetul lacrima, probabil nu ai experienta cu majoritatea high-end-urilor pe Android, am inregistrat cu telefonul concert Rammstein care s-a auzit lacrima :)

  7. Ciupearca a scris pe:

    Anul trecut în mai mi-am făcut cadou de ziua mea un Samsung S8 (primul meu flagship). Raportul ecranului nu mi-a plăcut foarte mult… toate chestiile erau afișate mai mic decât pe vechiul meu telefon,un Xiaomi Redmi note 3, așa că acum,la un an distanță de achiziția lui S8 am trecut din nou în curtea celor de la Xiaomi, noul telefon achiziționat fiind Mi Note 3, ceea ce îmi place la acest telefon este ecranul cu raport “învechit” (ar spune unii) de 16:9…eu cred că nebunia ecranelor cu raport 18:9 (2:1) sau asemenea e o altă găselniță pt a avea ecrane cu o diagonala cât mai mare. Eu unul nu mă prea împac cu aceste ecrane alungite și îngustate…știu că telefonul stă mai bine in buzunar(S8 nici nu îl mai simțeam în buzunar) dar când îl foloseam nu îi găseam cu adevărat întrebuințarea acelui ecran lung și îngust. Poate e folositor dacă folosești split screen cu 2 aplicații dar acest scenariu nu este chiar atât de folosit pe cât credeam inițial. Și sa revin cu gandurile la acest articol,stiu că și acest telefon urmează trendul ecranelor cu raport 18:9, e trendul anului 2018…mă bucur mult pentru revenirea celor de la Nokia pe piață.
    Bravo Monstru pentru munca depusa și readucerea monstrului sacru al telefoanelor,Nokia, în atenția noastră, muritorii de rând. Pentru cei sceptici cu privire la revenirea Nokia, eu vă sugerez să vă ascultați și sufletul când achiziționați un telefon (de aceea eu am ales Xiaomi, pt că mă reprezintă în ultimii ani, de la telefoane, Mi3 și Redmi note 3, brățări, trotinete electrice și chiar drone)… O zi deosebită tuturor

  8. Lucian a scris pe:

    Mi-ar fi placut sa vad mai multe informatii pe partea de sunet, eventual intr-o categorie separata.

    De exemplu (Daca tot are mufa jack):
    – Calitatea DAC-ului
    – Calitatea Amplificatorului

    Extra:
    – Daca are sunet stereo. Adica, daca este amplificat difuzorul din partea de sus a telefonului, precum cel de pe S9.

    Stiu, sunt dotări de nișă, dar la cât de asemănătoare sunt flagship-urile din ziua de azi, astfel de dotări fac diferența dintre [îl cumpăr] și [nu îl cumpăr].

  9. AMD a scris pe:

    Am si eu telefon Microsoft 640 XL,in comparatie cu Xiaomi redmi 4X,care a costat dublu,pot spune ca Microsoft se misca la cei 1 giga RAM,mai bine ca si Xiaomi 4X la cei 4 giga RAM.Problema celor de la Microsoft sunt aplicatiile,adica lipsa lor,si o politica de marketing aproape inexistenta,nu au reusit sa detrmine si alti producatori de telefoane sa le foloseasca sistemul de operare.

  10. Greuceanu a scris pe:

    @AMD
    Cu tot respectul, să spui că 640 XL se mișcă mai bine decât Redmi 4X este o mare gogomănie.
    Am avut de a face cu 640XL,se mișcă decent,dar Redmi 4X e peste el la viteză fără cea mai mică îndoială.
    Plus că eu am plătit 699 lei pe un Redmi 4X nou din magazin,mă îndoiesc sincer că 640XL a fost la jumătate de preț.
    Pe de altă parte Nokia 7 Plus mi se pare cel mai reușit telefon al lui Nokia de la revenirea acestora pe piață.
    Un telefon care chiar dacă nu excelează,nu sparge vreun record,este bun la toate,în special la autonomie.

  11. AMD a scris pe:

    Era un Redmi 4x cu 4 memorie sistem si 64 stocare,procesor helio X20,cu 10 core,a costat 830 roni,Microsoft 640 XL este la 480 roni(e drept un procesor quad core la 1,2 Mhz),poate ca nu e chiar jumatate pretul dar nici prea departe nu e,problema este la sistemul de operare,in timp ce Windows 10 functioneaza bine cu 1 g ram si 8 g stocare,androidul este avid de resurse nu are limite.

  12. Greuceanu a scris pe:

    Da,dar tu vorbești despre un sistem de operare decedat în cazul terminalelor mobile,Windows respectiv.
    Crede-mă că sunt dispozitive mobile cu Android 4.4 Kit Kat care funcționează și acum foarte bine cu 1Gb RAM.
    Ideea era că am văzut cum merge 640XL,un telefon bun la vremea lui,dar eu am achiziționat Redmi 4X cu 699 lei(3GB RAM și 32GB stocare),care acum este la 550 lei,iar acesta era mai rapid în utilizare decât acel 640XL. Iar prețul mediu de 600 lei e foarte apropiat de cel al lui 640 XL,nicidecum dublu.

  13. AMD a scris pe:

    Nu zice nimeni ca Windows 10 mobile nu e decedat,doar ca drumul pe care a luat-o androidul nu e cel mai bun,de asta am facut comparatie intre un 640XL de acum 3 ani,cu hardware modest,era capabil sa ruleze ultima versiune de windows 10,in timp ce la android ultima versiune e nesatula cand vine vorba de resurse.Cand vorbesc de pret 640 XL l-am luat de black friday cu 480 roni acum 3 ani,redmi 4X cu specificatile care le-am trecut(nu e 3 giga cu 32 cum ai tu)a costat 700 luat de pe Gearbest(ca sa nu coste 1000 roni cat era pe Emag).

  14. Greuceanu a scris pe:

    Drumul pe care a luat-o Android nu e cel mai bun?
    Glumești desigur,în acest moment Android este cel puțin la fel de matur ca și iOS de la Apple,rulează foarte bine pe orice dispozitiv cu minim 2 GB RAM.
    Am subliniat că tu vorbeai de un OS mort,tocmai pentru a sublinia că Windows nu a putut ține pasul cu Android.
    Și de asemenea am subliniat că Redmi 4X al meu cu 3GB RAM și 32 GB stocare,cu preț de 699 lei dintr-un magazin din România, se mișcă mai rapid ca acel 640XL,pentru că le-am folosit temporar pe amândouă,640 XL e mai lent fără dubiu din experiența mea de utilizare.
    Xiaomi are dispozitive foarte rapide în utilizarea curentă,nu prea am văzut telefon cu Windows care să le depășească la acest aspect.Xiaomi suferă în cazul modelelor mai ieftine de unele bug-uri software,dar care nu au legătură cu viteza sau cu lagul.
    640XL are o camera foto mai bună în schimb,are alte avantaje asupra unui Redmi 4X,dar nu viteza în experiența de utilizare.

  15. AMD a scris pe:

    Daca e sa analizam cele doua sisteme de operare,Windows sau Android cred ca-ti dai cu stangul in dreptul,windowsul e peste android,uitate la cate PC-uri au android…Daca vorbim doar de windows mobile vs android,am recunoscut ca e un sistem de operare decedat,dar nu din vina sistemului de operare care poate sa fie rulata ultima versiune si de telefoane mai vechi,pe cand la android cate telefoane sunt capabile sa ruleze ultima versiune Oreo???
    De asta am zis ca nu a luat-o pe drumul cel bun androidul,papa resurse si nu prea se vede.

  16. Monstru Post author a scris pe:

    Exista mai multe smartphone-uri cu Android decat PC-uri cu Windows… Just saying…

  17. AMD a scris pe:

    Nu am gasit nimik concludent pe net legat de cate sisteme cu windows sunt si cate sisteme cu android,cert este ca PC-ul cu windows este mai vechi pe piata din 95,pe cand androidul in 2009.Oricum discutia este directia androidului,daca e pe directia buna sau nu.Se poate face o comparatie intre procesoarele Ryzen sau Intel si procesorul Snapdragon 845,care e capabil sa ruleze si windows pe procesoare in arhitectura ARM.

  18. Greuceanu a scris pe:

    Colegu’ lasă prostiile te rog!
    Ultima versiune de Windows Mobile datează de pe vremea când Androidul era la variantele KitKat sau Lollipop, versiuni care rulează foarte bine și acum pe orice telefon cu minim 1Gb RAM. Așa se face comparația nu cu ultima versiune de Android pentru că Microsoft nu a mai fost in stare să scoată versiuni noi, actualizate.
    Despre asta este vorba, Windows pentru mobile este un sistem ratat, punct.
    Iar Androidul actual este un sistem matur și foarte bine optimizat.
    Și despre faptul că Redmi 4X e mai rapid decât 640XL în utilizare curentă. Ceea ce e normal având în vedere hardware-ul, dar și software-ul actual (Android).
    Comparația Android cu Windows x86 sau x64 este deplasată.

  19. AMD a scris pe:

    Discutia nu e deplasata,e vorba de doua sisteme de operare.Si ca o paranteza lumia 640xl a avut actualizare de sistem acum 8 luni,cam pe atunci aparea oreo.Tot ca o paranteza Microsoft voia sa faca ambele sisteme de operare Windows 10 si Windows 10 mobile unificate,daca ai avut windows mobile 10 ai vazut ca este la fel ca si windows 10 PC,unde mai pui ca singurele device-uri care nu puteau functiona cu ultima versiune de windows 10 mobile erau cele cu 512 mb RAM.La android ultima versiune 8 cate telefoane pot face upgrade-ul?Din cele existente???Greu de spus……Androidul matur?La cate versiuni apar,nu pot face fata producatorii de telefoane cu actualizarile pentru android 7 dar pentru android 8…..Singurul motiv ca nu merge mai departe windows 10 mobile este impactul scazut pe piata,si asta nu din cauza sistemului de operare cat a politicii proaste de promovare a sistemului de operare.

  20. Greuceanu a scris pe:

    Da, Androidul este matur și a oferit mult mai multe satisfacții decât Windows Mobile.
    Dacă WM ar fi fost bine primit de utilizatori nu ar fi existat niciun motiv să fi fost abandonat de producători și să fi fost nepromovat de Microsoft.
    Este foarte clar că impactul scăzut a fost în primul rând pe seama faptului că nu era larg apreciat de către utilizatori.
    Promovare a existat prin intermediul celui mai puternic și cunoscut brand la momentul acela, respectiv Nokia. Adică a avut publicitate/promovare, dar e clar că interesul utilizatorilor nu a fost atât de mare pentru acest SO. Niciun producător nu abandonează un proiect dacă acesta este bine primit și există potențial real de creștere.
    E clar că nu a existat așa ceva, hai să nu mai ridicăm în slăvi un proiect ratat, că nu e cazul.

  21. AMD a scris pe:

    Tu deviezi discutia de la punctul important,cred ca am zis de multe ori ca Windows 10 mobile este un proiect apus,nu te contesta nimeni la asta,problema este la Android si directia lui.Principalul motiv pentru care compania a abandonat Windows Phone este acela că dezvoltatorii nu au fost niciodată interesaţi serios de ea,asta ca sa intelegi problema de fond.Sistemul de operare este mai bun decat androidul,nu este open source,deci nu are gramada de virusi de la android.Oricum proiectul Microsoft mobile nu este apus asa cum crezi,s-au reorientat catre Surface pro,si realitate virtuala,cine stie ce aduce viitorul.

  22. Greuceanu a scris pe:

    Nu deviez nicio discuție.
    Windows Mobile este un proiect eșuat pentru că nu a prins la public,la utilizatori,ăsta e motivul principal.
    Gândește-te că cel mai cunoscut brand de telefonie din ultimii 15-20 de ani care a dominat piața de telefonie mobilă vreo 10 ani,respectiv Nokia,a clacat până a fost nevoit să vândă afacerea,decăzând grav,tocmai pentru că au avut “inspirația” să adopte Windows Mobile,acest proiect eșuat.A fost principala critică la adresa lor,anume aceea că nu au adoptat Android în loc de Windows Mobile.
    Dovadă că acum la revenirea pe piață,când au adoptat Android,sunt din nou pe val și încep să conteze pe piața telefoanelor inteligente.
    Și eu folosesc Windows pe PC și sunt foarte mulțumit de el,dar în cazul dispozitivelor mobile,a fost un eșec.

Lasa-ne un comentariu: