lab501.ro

ASUS ZenBook UX31 – Atac la MacBook Air

Scris de: , in categoria: Notebook, in 5 December, 2011.

Software si tehnologii

Inainte de a incepe sa rulam benchmark-urile standard, vreau sa mentionez tehnologiile si software-ul inclus in ZenBook. Voi incepe cu Super Hybrid Engine II, o tehnologie proprietara ASUS, care permite ultrabook-ului sa porneasca din stand-by in 2 secunde. Denumirea de marketing a tehnologiei este Instant-On iar avantajul acesteia nu este doar timpul foarte scurt de revenire din stand-by care poate fi gasit si la alte portabile, ci capacitatea ultrabook-ului de a intra intr-un “deep sleep mode” ce ii permite conservarea bateriei. Mai exact, modelul pe care il testam noi, UX31 poate ramane in acest deep sleep mode timp de doua saptamani. Modelul mai mic, UX21 de 11”, avand o baterie cu o capacitate mai mica, poate ramane in deep-sleep doar 9 zile. Din punct de vedere tehnic, atunci cand ZenBook este in deep sleep, adica are functia Instant-On activata iar utilizatorul pur si simplu inchide ecranul laptopului, singurele componente care mai sunt alimentate sunt memoria RAM si embedded controller-ul (EC). De asemenea, tot Super Hybrid Engine II este responsabil cu salvarea datelor atunci cand bateria atinge 5%, astfel incat utilizatorul sa nu piarda nimic.

In stransa legatura cu Instant-On este si optiunea Smart Logon, cu ajutorul careia utilizatorii pot folosi camera video de pe portabil pentru a se autentifica.

Alte tehnologii prezente pe ZenBook sunt deja binecunoscutele SATA 3 si USB 3.0 impreuna cu USB Charger – optiunea de incarcare a unui dispozitiv chiar daca laptopul este inchis.

Din punct de vedere software, ASUS a inclus destul de multe programe proprietare. Printre acestea, in folderul ASUS Tools gasim urmatoarele:

  • Backup: AI Recovery Burner – aplicatie destinata backup-ului.
  • Entertainment: Game Park Console si LifeFrame – prima aplicatie contine o colectie de jocuri in flash, iar cea de a doua permite folosirea camerei video cu diferite efecte.
  • Network: ASUS Webstorage – aplicatie care permite utilizatorilor backup-ul in Cloud.
  • Safety & Protection: ASUS Secure Delete, SmartLogon Manager – prima aplicatie poate fi folosita pentru a sterge in siguranta documente astfel incat acestea sa nu mai poata fi recuperate cu aplicatii specifice iar cea de a doua aplicatie este utila celor care doresc sa foloseasca camera video pentru autentificarea contului de utilizator din Windows 7.
  • System Tool: e-Driver, Splendid Utility si syncables desktop SE – prima aplicatie poate fi folosita pentru actualizarea driverelor; a doua aplicatia ruleaza in background si permite selectarea diferitelor moduri predefinite de afisare ale imaginilor pe ecran. Acestea pot fi alese utilizand si combinatia de taste Fn+C. Syncables Desktop SE este o aplicatia ce permite sincronizarea si migrarea continutului media intre mai multe computere.
  • Word processor: Nuance PDF Reader – aplicatia care permite vizualizarea fisierelor PDF.

Independent de aplicatiile de mai sus, din folderul ASUS Tools, mai gasim pe ZenBook si ASUS Vibe Fun Center, o aplicatie care doreste sa fie o platforma pentru continut multimedia livrat de ASUS. Pe aceasta platforma utilizatorii vor putea accesa si descarca muzica, filme, jocuri, reviste sau carti.

Ultima aplicatie ASUS prezenta pe ZenBook, utila de aceasta data, se numeste Power4Gear Hybrid si ofera patru profile optimizate pentru diferite activitati: High Performance, Entartainment, Quiet Office si Battery Saving. Schimbarea dintre diferite profile se poate face cu combinatia de taste FN+Space.

De asemenea, oarecum utila mi s-a parut includerea widget-urilor Instant ON, Power4Gear si PowerWiz in Windows 7. PowerWiz arata informatii despre timpul de incarcare, timpul in stand by si statusul bateriei. Apasarea butonul din partea stanga sus a widget-ului va releva informatii referitoare la durata bateriei in functie de tipul de activatate.

Apreciez avansul tehnologic obtinut de ‘deep sleep’ precum si profilele din Power4Gear Hybrid, insa, majoritatea celorlalte aplicatii sunt redundante, dubland optiuni pe care le ofera si Windows 7.

Comentarii

3 comentarii la: ASUS ZenBook UX31 – Atac la MacBook Air

  1. Ehehe, a trecut ceva timp de cand am pus mana prima oara pe asta mic.

  2. XBit a scris pe:

    Am cumparat acest ultrabook la firma la care lucrez pentru ca este foarte usor si e util pentru calatorii dese.

    Din pacate, tastatura si touchpadul sunt foarte proaste. Macbook Air-ul pe care il am acasa este mult mai confortabil datorita unui touchpad mai exact, care nu da clicuri singur si tastaturii mai confortabile.

    Asus-ul ca si plusuri USB 3.0, o rezolutie putin mai mare si… un pret mai mic.

  3. Sorin a scris pe:

    Oricum as lua-o, MacBook-urile se cramponeaza pe preturi mari, foarte mari, exagerat de mari, intr-o zona rarefiata unde putini fericiti pot ajunge, si de aceea se cheama preafericiti !!! Ca si hardware, actualmente avem de toate pentru toti, si tot ce mai lipseste este doar ceva design mai bengos, pentru ca nu pot spune ca Mac impresioneaza prin performanta pura, ci mai mult prin stil. Fericiti cei saraci in configuratii, caci aceia pot gusta cu adevarat placerile lactopurilor.

Lasa-ne un comentariu: