lab501.ro

Apple MacBook Pro 15,4″

Scris de: , in categoria: Notebook, in 21 November, 2011.

Sistemul de operare: Mac OS X Lion (v10.7)

Odata scos din cutie si pornit, dupa inevitabilele secunde de admirare a design-ului, utilizatorul va fi ghidat printr-un proces foarte simplu si relativ scurt, de configurare a Mac-ului. Acomodarea cu noul sistem de operare OS X Lion este inexistenta pentru cei care au utilizat o alta versiune de Mac OS X. La o prima vedere vor remarca designul aplicatiilor si al butoanelor usor stilizat, iar ulterior si celelalte modificari mai importante despre care vom vorbi in continuare.

Cei care nu au mai folosit OS X vor trebui sa treaca printr-un proces de acomodare destul de scurt, majoritatea optiunilor si aplicatiilor fiind destul de intuitiv de accesat. Inevitabil, obisnuit cu modul de lucru de pe Windows, am cautat anumite butoane sau optiuni, insa, dupa cateva zile de lucru sustinut am remarcat ca am reusit sa fiu chiar mai productiv decat pe un sistem cu Windows.

Mac OS X 10.7 sau pe numele sau de cod Lion, a fost prezentat pentru prima data publicului in octombrie 2010, insa, atunci a fost mai mult un teaser decat o prezentare detaliata. Inainte de Lion, au mai fost Snow Leopard, Leopard, Tiger, Panther, Jaguar, Puma si Cheetah, context din care putem trage concluzia ca Lion reprezinta o piatra de hotar, marcand incoronarea trecutului si inceperea unei noi linii strategice de inovatii prin inglobarea tot mai mare a unor atribute specifice sistemului de operare iOS.

Desi nu rivalizeaza cu cele 300 de noi caracteristici aduse de Leopard in urma cu patru ani, cele 250+ din Lion merita o rapida trecere in revista.

Imediat dupa instalarea sau deschiderea unui MacBook cu OS X Lion schimbarea este vizibila inca de la ecranele de configurare a Mac-ului sau din ecranul de login. Ulterior, schimbarile, desi subtile, vor putea fi observate peste tot. Titlebar-ul a fost schimbat, dintr-un gri inchis intr-unul deschis, scroll-bar-urile au fost redesenate pentru a fi similare cu cele din iOS care dispar automat cand nu sunt folosite, butoanele de close, minimize, maximize sunt mai mici, loading bar-urile au fost stilizate, butoanele sunt mai putin rotunjite, mai putine elemente sunt colorate, per total toate aceste mici modificari determina o schimbare destul de mare de perspectiva: intreaga interfata de utilizare a sistemului de operare este mai luminoasa, elementele cu adevarat importante sunt puse in focus iar introducerea butonului de full-screen in fiecare aplicatie nativa Lion continua argumentatia in favoarea unei interfete minimaliste in cadrul careia filosofia este simpla: concentreaza-te pe ceea ce este important!

Spre deosebire de Snow Leopard care a avut rolul de a optimiza si rezolva bug-uri, fara a aduce noi caracteristici sistemului de operare OS X, Lion aduce modificari importante atat la interfata cat si la functionalitatile unor aplicatii. Din pacate, nu toate sunt utile, in acest moment. De exemplu, iCal aplicatie ce ‘beneficiaza’ de o ciudata textura din piele sau Address Book-ul care a fost redesenat pentru a fi similar cu aplicatia din iOS. Problema la Address Book este ca nu poate fi utilizat la fel ca si pe iPad sau iPhone, functionalitatea acestuia fiind mult ingreunata in acest caz.

Comentarii

Un comentariu la: Apple MacBook Pro 15,4″

  1. Sorin a scris pe:

    Concluzia este cat se poate de simpla: banii SUNT o problema !!! si deci oricat de mult mi-ar place MacBook Pro, este departe de posibilitatile financiare ale multora. Pe de alta parte, cei care totusi au aceasta fericita sansa (!) ar trebui ca aceasta minunatie sa fie intr-adevar dupa cum se spune: foarte rapida, si nu stiu daca si in realitate este chiar asa. Adica pentru bani, si nu putini, astept totusi performante. Sau e doar un moft ?

Lasa-ne un comentariu: