lab501.ro

Round-up + concurs – 6 casti de gaming mainstream: HyperX, Razer, Sennheiser, Logitech si Steelseries

Scris de: , in categoria: Featured, Gadget, Periferice, in 21 December, 2016.

Jocuri

 
Chiar daca auditia muzicala reprezinta o piatra de temelie in testarea oricarei casti, in cazul jocurilor exista totusi o serie de particularitati care au dus la aparitia unor categorii distincte de produse (gaming si auditie muzicala). Si aici conteaza sursa, prin urmare am utilizat o placa de baza GIGABYTE dotata cu o solutie audio Realtek ALC1150, condensatori japonezi si PCB separat electric de restul placii de baza. Si la fel ca in cazul auditiei muzicale si in acest caz conteaza ce tip de jocuri ne jucam. Nu avem nevoie de aceeasi pozitionare spatiala intr-un RTS cum avem intr-un FPS, de exemplu.

Cu toate acestea, in jocuri are o importanta mai mare ergonomia, pentru ca nu vrei sa iesi din joc pentru a schimba volumul sau pentru a trece microfonul pe Mute in timpul unui meci aprins, daca tastatura ta nu este dotata cu asemenea functii. De asemenea, aici isi face simtita prezenta microfonul, pentru ca degeaba auzi bine ce spun coechipierii daca ei nu te pot auzi. Nu in ultimul rand, majoritatea jocurilor sunt “echipate” cu efecte sonore demne de un block-buster hollywood-ian, prin urmare castile care pun accentul pe frecventele joase reproduc o senzatie mai naturala decat o casca perfecta pentru auditie muzicala.

Din acest motiv, in momentul in care analizam performanta in jocuri, trebuie sa tinem cont de trei aspecte – calitate audio, microfon si ergonomie. In ceea ce priveste partea de microfon, au iesit in evidenta PC310 cu un sunet natural si extins liniar pana spre 10kHz, urmate indeaproape de G230. Noise cancelling-ul a functionat si el fara probleme, reducand un pic volumul dar zgomotele din exterior au fost eliminate. Cu un noise cancelling foarte bun si cu un sunet clar, dar usor infundat, am remarcat modelul Stinger, in timp ce Cloud Core au dat dovada de un sunet clar si tare, dar cu un noise cancelling destul slab datorita constructiei microfonului.

Pe penultimul loc se pozitioneaza HP Omen, cu un noise cancelling slab, anuland chiar si vocea celui care vorbeste, in timp ce calitatea audio se aseamana cu cea a unui aparat radio. O casca ce nu ar trebui folosita niciodata pe partea de microfon este Razer Kraken USB, cu un sunet strident si compresat, asta ca sa nu mai vorbim despre noise cancelling care este practic inexistent.

La capitolul ergonomie s-au remarcat Logitech G230 si HyperX Cloud Stinger, ambele fiind foarte comode in utilizare, dotate cu control de volum usor accesibil si functie Mute pentru microfon. As indrazni chiar sa spun ca functia flip-to-mute pe care o regasim pe Stinger este mai intuitiva decat telecomanda lui G230.

PC310 si Cloud Core se incadreaza in aceeasi categorie – stau bine pe cap, dar nu au nici un fel de optiune de control pentru volum si microfon. Si parca nici nu stau la fel de bine ca G230 sau Stinger, PC310 fiind usor ciudate la inceput, datorita constructiei on-ear, in timp ce Cloud Core sunt putin mai mici decat Stinger.

HP Omen si Kraken USB inchid plutonul. Daca in cazul modelului Omen (Steelseries Siberia 200) avem la dispozitie telecomanda si singurul aspect care le trage in jos este microfonul retractabil subtire, greu de pozitionat datorita formei cilindrice, in cazul lui Kraken USB nu am apreciat decat modul in care izoleaza utilizatorul de zgomotele care provin din mediul exterior. In rest… nu avem control pentru volum sau microfon, microfonul este cilindric, la fel ca si in cazul lui Omen, iar calitatea per total lasa de dorit. Legenda spune ca intr-un internet cafe popular in capitala, 20 de headset-uri Kraken USB s-au stricat in mai putin de un an de zile…

Per total, la capitolul Gaming, HyperX Cloud Stinger si Logitech G230 se pozitioneaza in fruntea clasamentului, urmate de HyperX Cloud Core si Sennheiser PC310, in timp ce HP Omen si Razer Kraken USB se pozitioneaza pe treapta inferioara a clasamentului. In cazul in care erati curiosi, castile au fost testate in World of Tanks si Titanfall 2, in timp ce fidelitatea microfonului a fost verificata pe Skype, cu si fara zgomot de fond, referinta fiind HyperX Cloud Revolver.

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Round-up + concurs – 6 casti de gaming mainstream: HyperX, Razer, Sennheiser, Logitech si Steelseries

Lasa-ne un comentariu: