lab501.ro

Roccat ISKU FX & Hiro 3D

Scris de: , in categoria: Gadget, Periferice, in 3 December, 2013.

Concluzii

 

Nu sunt foarte multe scenarii de test pentru o tastatura si un mousepad, cel putin nu seria testelor care sa ofere repetabilitate si rezultatele relevante in acelasi timp. Astfel, testele la care am supus tastatura si mouse-pad au fost cat se poate de firesti si subiective in acelasi timp. Am utilizat tastatura si mousepad-ul timp de doua saptamani, durata in care am facut exact aceleasi lucruri pe care le fac zilnic, adica redactarea articolelor, editare in Photoshop si gaming. Mousepad-ul l-am testat cu acelasi mouse (Func MS-3) folosit si cu pad-ul Corsair MM600 si Func Surface 1030 XL. Inainte de Roccat ISKU FX am folosit doua tastaturi mecanice, Corsair K95 si Gamdias Hermes. Mentionez toate acestea deoarece e important sa vedeti care au fost conditiile exacte in care am comparat toate aceste periferice intre ele.

Am utilizat o tastatura mecanica aproape zilnic incepand de aproximativ 2 ani de zile. Inainte de aceasta perioada am folosit exclusiv tastaturi bazate pe domuri de cauciuc si silicon. Fiecare tip de tastatura necesita o anumita perioada de acomodare, iar de cele mai multe ori preferinta unui utilizator spre taste mecanice sau de cauciuc se bazeaza exclusiv pe ceea ce a folosit cu precadere in trecut. Astfel este cat se poate de normal pentru mine sa spun ca prefer o tastatura cu taste mecanice. Iar dintre acestea, le prefer pe cele cu taste Cherry MX Red. Roccat ISKU FX mi-a adus aminte de perioada in care foloseam tastaturi cu domuri de cauciuc, in primul rand este mult mai silentioasa decat tastele mecanice, performantele sunt similare iar feedbackul oferit la apasare este destul de dur, apropiat de cel intalnit pe tastaturi mecanice.

Mousepad-ul a fost o surpriza placuta, dupa ce am folosit destul de mult pad-uri din plastic (Surface 1030 XL) sau aluminiu (MM600) cu diferite suprafete, Hiro 3D a reusit sa ma convinga. Dupa cum am mentionat deja, suprafata acestuia seamana foarte mult cu ceea ce ar rezulta din imbinarea celor doua suprafete (de viteza si precizie) ale unui mousepad clasic din plastic. Iar performantele sunt pe masura, mouse-ul pierde putin din viteza dar castiga la capitolul precizie. Evident, in acest caz depinde foarte mult si de preferintele fiecaruia, precum si de tipul de mouse si senzor (optic sau laser) folosit.

In concluzie, tastatura Roccat ISKU FX poate fi o alternativa foarte buna la tastaturile mecanice pentru cei care prefera in continuare tastele cu suport din cauciuc. De asemenea, poate fi o tastatura care sa faca trecerea mai usoara la o tastatura cu taste mecanice. Din punct de vedere al performantelor cei de la Roccat nu au omis nimic, avem o multime de taste configurabile, o aplicatie de management buna si specificatii hardware similare sau chiar identice cu orice alte tastaturi de la concurenta. Singura problema obiectiva identificata de mine este pretul care ar trebui sa fie mai mic. In prezent, Roccat ISKU FX are un pret foarte apropiat de 500 de lei in magazinele online de la noi. Daca pretul ar fi fost mai aproape de 400 de lei sau chiar putin sub, cu siguranta ISKU FX ar fi fost o tastatura ce putea concura cu succes la titlul de best-buy.

Roccat-Isku13

Comentarii

2 comentarii la: Roccat ISKU FX & Hiro 3D

  1. Seb a scris pe:

    A fost de Black Friday week pe amazon.co.uk la reducere. Ma gandeam daca sa o iau sau nu, dar am zis pas deocamdata. Pentru ca nu ma joc prea des si vreau o tastatura cat mai silentioasa, ma gandesc inca la Logitech K800 sau K740.

  2. Laur a scris pe:

    Era vremea de abordat un test la noua Roccat Ryos. Daca ar avea un discount substantial ar merita efortul, altfel… ce rost?

Lasa-ne un comentariu: