lab501.ro

Review – Microlab X1: sunet stereo bi-amplificat

Scris de: , in categoria: Gadget, Periferice, in 14 July, 2016.

Microlab X1

 

Si acum tin minte primele sisteme audio pentru PC de calitate ce au intrat pe piata din Romania: Cambridge Audio (sub marca Creative) si Altec Lansing. Imi amintesc ca am salivat mult timp la un ATP3 de la Altec Lansing dar pana la urma m-am multumit cu un Creative SoundWorks Digital cuplat pe rand la un SB Live! 5.1, apoi Audigy 2 pentru ca in final sa ajung la un M-Audio Revolution 5.1. La ceva timp dupa aceea am prins o ocazie si mi-am luat un Altec Lansing FX-6021 ce aveau un sunet cu adevarat special datorita celor 6 difuzoare full-range care echipeaza fiecare satelit.

Timpul a trecut, Creative a scos sisteme din ce in ce mai plasticoase concentrate in special pe puterea subwoofer-ului in timp ce disparitia Altec Lansing de pe aceasta piata a facut loc unui alt concurent puternici: Logitech. Reteta Logitech a fost in mare masura aceeasi ca si a celor de la Creative: sisteme 2.1 si 5.1 construite in jurul unui subwoofer puternic, mascand altfel redarea submediocra a satelitilor in special in gama frecventelor medii. Pentru cei care isi doreau totusi o redare cat de cat liniara a muzicii dar nu vroiau (sau nu isi permiteau) sa dea foarte multi bani pe monitoare de studio sau un combo amplificator + boxe s-au facut remarcati cei de la Microlab, un producator chinez care a cucerit destul de repede inimile romanilor.

Companiile chineze nu prea inteleg de obicei piata din Europa si de multe ori adopta idei total nepotrivite, numai ca Microlab l-a avut pe post de consultant incepand din 2003 pe Peter Larsen. Pentru cei care nu stiu, Peter Larsen este de origine danez, fiind unul din cei mai experimentati ingineri audio la ora actuala, lucrand de-a lungul timpul in proiectare sau ca si consultant la firme precum SEAS, Vifa, Scan-Speak, JBL, Peerless, KEF, Audax sau Dynaudio. Incepand cu 2006 si pana la incheierea colaborarii cu Microlab in 2009 acesta s-a ocupat personal de divizia de boxe Hi-Fi, proiectand difuzoarele, filtrele si chiar incintele mai multor modele cum ar fi seria X (X23, X25, X27), seria V (V3600, V3630, V3650), seria Pure (Pure1, Pure10) sau seria H (H300, H600).

Din perioada Peter Larsen dateaza si seria SOLO cu toate modelele sale, mai ales SOLO 6 si SOLO 7. Ce-i drept atunci cand treci de la un sistem 2.1 – oricat de bun ar fi el – la un sistem 2.0 facut cu simt de raspundere diferenta este destul de mare mai ales in ceea ce priveste detaliul, claritatea si volumul frecventelor medii. Acest spectru de frecvente este cu atat mai important cu cat aici regasim vocea umana, pianul precum si o mare parte din instrumentele cu corzi sau cele de suflat. Pentru testul de astazi noi am ales un model mai special, destinat utilizatorilor ceva mai pretentiosi: Microlab X1.

 

2

 

Comentarii

7 comentarii la: Review – Microlab X1: sunet stereo bi-amplificat

  1. Hemisphere a scris pe:

    Material fonoabsorbant in ele, kanci?

  2. matose Post author a scris pe:

    Canci, canci :)

  3. Nelu a scris pe:

    Calitativ, pe sunet, sunt inferioare unor Audioengine A5+? Cu ce boxe le-ai putea compara?

  4. Audioengine A5+ sunt in total alta gama de pret la 2000lei+, asadar comparatie mi se pare un pic deplasata. Inafara de conexiunea Bluetooth si intrarile digitale pe care nu le are, X1 se poat compara la sunet cu R2000DB de la Edifier.

  5. matose Post author a scris pe:

    Audioengine A5+ sunt in total alta gama de pret la 2000lei+, asadar comparatie mi se pare un pic deplasata. Inafara de conexiunea Bluetooth si intrarile digitale pe care nu le are, X1 se poat compara la sunet cu R2000DB de la Edifier.

  6. Nelu a scris pe:

    Am inteles, multumesc.

    Am banuit ca o comparatie cu Audioengine A5+ ar putea fi cam mult, dar nu eram sigur, si aveam nevoie de o confirmare.

    Spun asta deoarece am gasit un versus, intre S1000DB si Audioengine A5+, unul destul de elaborat, tot asa intins pe vreo 5-6 pagini ca si revie-wl tau cu X1, unde la final, concluzia a fost ca S1000DB, ar fi o optiune foarte buna, datorita celor 100 euro mai ieftin si a performantelor pe sunet relativ comparabile cu A5+-ul

    Este adevarat ca nu e in engleza, dar cu un browser cum este Chrome-ul, care ofera si traducere in engleza, se poate intelege ca cele doua modele sunt umar la umar
    http://www.techtesters.eu/edifier-s1000db-vs-audioengine-a5/7/

    Multumesc inca odata pentru partea cu faptul ca X1 sunt destul in spatele A5+-lui, iar daca S1000DB este pe aceeasi linie cu A5+, cam ma edific deja.

  7. Fanica a scris pe:

    Fain review! Faine boxe. Se poate si mai bine… dar se poate si mult mai rau…
    Am ramas marcat in special de lista cu albumele ascultate. Si as fi tare curios cum ti se par melodiile insirate de mine mai jos. Eu zic ca ar merge intr-o lista cu muzica etalon de testat sisteme audio.

    Sai Yoshiko – Taiji no Yume
    Hako Yamasaki – Wandering
    Hako Yamasaki- Windmill

    Doar asa… o sugestie… Vezi tu daca merg sau nu… Mai bine zis “auzi”.

    :-)

    Hai noroc!

Lasa-ne un comentariu: