lab501.ro

Anatomia tehnica a unei excursii – Zanzibar 2014

Scris de: , in categoria: Featured, Foto, Gadget, in 24 November, 2014.

Concluzii tehnice

 
Din pacate insa… nu am putut ramane acolo… Nu de alta, dar chiar daca internetul nu este un concept abstract si mai dai si de WiFi pe alocuri, sa nu va inchipuiti ca viteza sau stabilitatea conexiunii sunt cine stie ce si ceva imi spune mie ca nici sample-urile nu ar fi ajuns atat de usor acolo. Prin urmare… ne-am intors dintr-una dintre cele mai intense si frumoase calatorii in care am fost pana acum… si am dat piept cu realitatea.

77GB de materiale foto/video (~7000 de imagini si filme) asteptau cuminti pe hard-disk-ul meu sa fie sortate, iar o poveste, tehnica si practica, astepta sa fie spusa. Dupa cum puteti vedea mi-a luat aproximativ o luna sa ma mobilizez (deh, intre timp s-au mai intamplat si lucruri gen LSE, DreamHack, s.a.m.d.) insa, in sfarsit, am reusit!

Cum vi s-a parut conceptul de anatomie tehnica? Este mai interesant decat un simplu review, sau din contra mai util? Pentru mine a fost un exercitiu interesant, prin urmare a venit momentul sa tragem concluziile.

Telefoanele pe care le-am avut la noi s-au achitat cu brio de sarcina de aparate foto de ocazie, pentru ca pe post de telefon am folosit doar Viper-ul si asta sporadic. Dar despre Soul si Xtreme v-am mai povestit si stiti deja de ce sunt capabile.

Sony HDR-AS30 nu era o prezenta noua pentru mine, am utilizat aceasta camera si in timpul turelor de iarna de la inceputul lui 2014. Cu toate acestea, pot spune ca s-a achitat cu brio de sarcina si a surprins fara probleme viata marina din Oceanul Indian si este o camera pe care eu personal ma bazez. Acelasi lucru il pot spune si despre batranul GoPro, insa nu el este subiectul articolului de fata.

Am fost placut impresionat de Benq SP2, care ofera un raport calitate/dotari foarte bun in acest moment. Da, daca sunteti profesionisti si aveti nevoie de filmari 4K pentru sponsori sau filmulete pentru fani, atunci probabil veti folosi un GoPro. Pe de alta parte, daca sunteti in cautarea unui action cam versatil, ale caruri accesorii au un pret foarte convenabil, pot sa va spun ca Benq SP2 este o alegere cat se poate de inspirata.

Si va mai amintiti ce va povesteam despre dimensiunile acestuia? Cum ca ar fi mai mare decat Sony-ul si GoPro-ul din dotare datorita acumulatorului? Ei bine, Sony-ul are o autonomie decenta si orice utilizator de GoPro stie ca Hero 2 tine mult mai mult la acest capitol decat orice GoPro din seria 3 sau 4. Ei bine, odata la doua zile am incarcat aceste camere… in timp ce Benq SP2 fost incarcat odata, inainte sa plecam si… atat.

Nu glumesc si nu, ceea ce vedeti in acest articol nu reprezinta tot ce am facut cu aceste camere. Atat tururile prin Jozani, padurea de mangrove si ferma de condimente, de exemplu, au fost filmate integral cu Benq si GoPro, deci nu a stat degeaba camera. Si cu toate acestea autonomia este pur si simplu uimitoare. Desigur, in momentul in care utilizam camera iarna, pe partie, ne putem astepta la o autonomie mult mai mica, dar in continuare semnificativ mai buna decat ceea ce poate un GoPro, de exemplu. Si stiu, putem cumpara un acumulator extins pentru GoPro sau pur si simplu inca un acumulator… dar asta inseamna bani in plus.

Nikon AW110 a fost probabil camera mea preferata in aceasta excursie, probabil si pentru ca am utilizat-o cel mai mult. Este o camera rapida, robusta, cat se poate de rezistenta, care produce imagini de calitate. Indiferent ca am folosit-o pe uscat sau sub apa, pe soare sau ploaie, nu am avut nici un fel de problema. Iar GPS-ul este cu adevarat util, atat pentru a sti unde te afli cat si datorita faptului ca prin simpla incarcare a imaginilor in ViewNX putem obtine o harta clara a tuturor locurilor vizitate de noi.

Sony DSC-TX20 este o camera ceva mai compacta, fiind usor de purtat in buzunar. Paradoxal, Gabrielei i-a lasat aceeasi senzatie pe care mi-a lasat-o mie Nikon-ul. S-a descarcat admirabil si sub apa si pe ploaie iar Gabriela cu siguranta a facut mai multe fotografii decat am facut eu. Personal nu m-am impacat cu controlul tactil si cu lipsa GPS-ului, prin urmare o recomand in principal fetelor care vor o camera rezistenta si usor de folosit.

Faptul ca am avut la noi carduri incapatoare si rapide de la Kingston ne-a scutit de o serie intreaga de batai de cap. Da, am facut back-up folosind card reader-ul FCR-HS3, pentru siguranta materialelor surprinse. Insa nu am avut nevoie nici pana acum sa stergem cardurile, iar acest aspect conteaza in momentul in care esti intr-o tara indepartata din Africa si nu ai la indemana un PC.

Per total, am avut la noi un pachet tehnic complet, mai mult decat suficient pentru nevoile noastre. Fiecare tip de gadget, fie el smartphone, action cam, camera foto rugged sau power bank si-a demonstrat din plin utilitatea si personal voi lua cu mine intotdeuna un smartphone, un action cam si o camera rezistenta la apa, oriunde as merge in vacanta. Si daca bugetul nu permite achizitionarea unui Hero 4 si a unui Nikon AW110, un Benq SP2 si un DSC-TX20 vor fi intotdeuna binevenite in orice excursie sau activitate sportiva. Iar cardurile rapide de 32GB chiar nu sunt atat de costisitoare, insa sunt foarte utile.

 
Tech

Visite copy copy

ViewNX

Comentarii

4 comentarii la: Anatomia tehnica a unei excursii – Zanzibar 2014

  1. RazvanS a scris pe:

    Foarte faina prezentarea. Multumesc.

  2. Luke a scris pe:

    Foarte bun articolul, cat despre destinatie…superba!

  3. Zanzibar Fain :D

  4. Lucian Mihai a scris pe:

    Ok

Lasa-ne un comentariu: