lab501.ro

Scurt istoric al tehnologiilor 3D

Scris de: , in categoria: Editorial, in 10 October, 2011.

Imaginile polarizate

Un rezultat mult mai bun se poate obține prin utilizarea unor imagini polarizate și a unor ochelari speciali destinați acestor tipuri de imagini. Această tehnică este similară cu cea folosită de anaglife, două imagini identice sunt suprapuse pe ecran după care sunt filtrate cu ajutorul ochelarilor. Diferența este că în cazul imaginilor polarizate, filtrarea nu se mai face pe baza culorilor ci pe baza polarizării luminii, culorile fiind astfel redate mult mai fidel. Ochelarii destinați acestor tipuri de imagini creează iluzia imaginilor tridimensionale prin restricționarea luminii care ajunge la fiecare ochi. Imaginile de pe ecran sunt suprapuse, fiecare având un filtru polarizant diferit. Fiecare lentilă a ochelarilor are de asemenea un filtru polarizant diferit astfel încât fiecare ochi va recepționa o singură imagine din cele două prezente pe ecran.  Astfel se creează un efect 3D prin proiectarea unei imagini în ambii ochi ai unei persoane dar din perspective ușor diferite datorită filtrelor polarizante. Spre deosebire de imaginile anaglife, culorile imaginile polarizate nu au de suferit foarte mult, drept dovadă, acesta este și standardul folosit în prezent de către filmele 3D IMAX.

Ochelarii cu obturator

Altă alternativă pentru redarea de imagini 3D este folosirea unor ochelari 3D cu obturator. Dacă imaginile anaglife și cele polarizate sar peste scenele care nu trebuie recepționate de un anumit ochi, ochelarii cu obturator blochează fizic afișarea imaginilor. Mai exact, fiecare lentilă conține un obturator ce blochează, pe rând, afișarea de imagini fiecărui ochi, astfel încât să se obțină o perspectivă 3D. Acest tip de ochelari trebuie să fie sincronizați cu televizorul prin intermediul unei conexiuni în infraroșu, ceea ce înseamnă automat că vor fi mai scumpi decât alternativele folosite pentru imaginile anaglife și polarizate. De asemenea, această tehnologie necesită și o rată de refresh mai mare la televizoare (se recomandă 240Hz, față de 120Hz). Practic, cu cât rata de refresh este mai mică, cu atât mai mare este șansa ca utilizatorul să observe tranziția dintre scenele unui film. Un alt neajuns al acestei tehnologii este și prețul destul de mare pentru ochelarii 3D (prețurile începând de la 300 lei).

La nivel mondial, cel puțin pentru moment, această tehnologie pare să fie cea câștigătoare, toți marii producători de echipamente audio-video, lansând câte un model de televizor 3D ce va veni cu ochelari cu obturator. Singurele diferențe sunt date de preț, rata de refresh (un maxim de 600Hz găsim la televizorul Panasonic VT20), de tipul de display folosit (LCD pentru televizoarele Sony și LG, plasmă pentru televizoarele Panasonic, LCD LED-backlit pentru cele Samsung) și de tehnologiile adiacente.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: